Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Ir dīvainības, kuras nedrīkstētu atstāt bez ievērības

Vakcīna dīvainību slazdā

Vakcinācija pret Covid-19 ir tēma, kas ir aktuāla daudziem Latvijas iedzīvotājiem, un atbildība par vakcinācijas gaitu gulst uz Veselības ministrijas (VM) pleciem.

Tā nu ir sanācis, ka VM vada it kā liberālais politiskais spēks Attīstībai/Par! un pēc Ilzes Viņķeles demisijas ministra krēslā ir nonācis it kā politikā pieredzējušais Daniels Pavļuts. Katram loģiski domājošam cilvēkam ir saprotams, ka vakcinācijas organizēšana ir sarežģīta, tādēļ par katru samezglojumu vainot ministru nebūtu taisnīgi. Tomēr ir vairākas dīvainības, kuras nedrīkstētu atstāt bez sabiedrības ievērības.

Pirmkārt, dīvains ir VM jaunveidojums Vakcinācijas projekta birojs, kura komandu, pievilinot ar Latvijas atalgojuma līmenim augstām algām, sakomplektēja ļoti īsā laikā. Tas izskatās savdabīgi, zinot, cik rūpīgi tiek vērtēti citu no valsts budžeta finansētu amatu pretendenti. Taču algu lielums un atlases straujums nebūtu problēmas, ja biroja vadībā nonāktu veselības jomas profesionāļi, kuriem ir autoritāte mediķu vidē un izpratne par to, kā funkcionē veselības aprūpes sistēma. Taču, ja ministre Viņķele savu nostāju demonstratīvi argumentēja ar ekspertu ieteikumiem, tad ministrs Pavļuts ir iebraucis otrā grāvī, jo Vakcinācijas projekta biroja vadību veselības aprūpes ekspertu līgā ierindot nekādi nevar.

Otrkārt, dīvaina ir gan paša ministra, gan Vakcinācijas projekta biroja aizraušanās ar pašslavinošu sabiedrisko attiecību stilu. Vakcinācija nav priekšvēlēšanu kampaņa, kur pietiek ar salkanām frāzēm un līksmām sejām reklāmas plakātos. Latvijas iedzīvotājiem vajadzīga konkrēta rīcība, t. i., iespēja vakcinēties, nevis ministra un biroja augstprātīgā pašslavināšanās.

Treškārt, dīvaini ir tas, ka Pavļuta Vakcinācijas projekta birojs ir Latvijā atdzīvinājis tādu elitārismu, kas nekādi neiederas demokrātiskā Eiropas Savienības dalībvalstī, kura turklāt pretendē uz iekļaušanos ziemeļvalstu vidē. Tā, piemēram, Saeimas deputāts Rihards Kols (NA) 11. februārī mikroblogošanas vietnē Twitter pauda, ka ar viņu sazinājās Vakcinācijas projekta biroja vadītāja Eva Juhņēviča un informēja, ka viņš iekļauts prioritāri vakcinējamo amatpersonu sarakstā. Dažas dienas vēlāk LTV raidījums Panorāma vēstīja, ka tālrunis 8989, pa kuru vakcinācijai aicināti pieteikties cilvēki, kuriem nav iespēju reģistrēties interneta vietnē manavakcina.lv, ir gandrīz nesazvanāms. Attīstībai/Par! liberāļiem nu gan vajadzētu apjēgt, ka ziemeļvalstu modelim atbilstu tāds Vakcinācijas birojs, kas ikvienam nodrošina iespēju raiti pieteikties vakcīnai un to saņemt, nevis veic pieglaimīgu politiskās elites apkalpošanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē