Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Uzvaras noformēšana?

Pēc ASV Augstākās tiesas tiesneses Rūtas Beideres-Ginzbergas nāves ASV prezidentam Donaldam Trampam ir pavērusies iespēja nodrošināt savu uzvaru šā gada 3. novembrī gaidāmajās ASV prezidenta vēlēšanās, par kurām ir maz šaubu, ka tās būs vienas no pašām skandalozākajām ASV vēsturē.

ASV Augstākā tiesa sastāv no deviņiem uz mūžu ieceltiem tiesnešiem, kuru kandidatūras izvirza prezidents, bet apstiprina Kongresa augšpalāta – Senāts. Šai institūcijai ir iespaidīga loma ASV politiskajā sistēmā, jo Augstākā tiesa ar balsu vairākumu pieņem galīgos lēmumus par jebkuriem tiesiskiem strīdiem, protams, ja atzīst tos par savas ievērības cienīgiem. Tas attiecas arī uz politiski motivētām tiesvedībām, tajā skaitā 2000. gadā ar Augstākās tiesas lēmumu tika neatgriezeniski nostiprināta Džordža Buša jaunākā uzvara pār Alu Goru ASV prezidenta vēlēšanās.

Formāli ASV Augstākajā tiesā vairākums (5:4) arī līdz šim bija prezidentu – republikāņu nominētiem tiesnešiem, taču tieši formāli, jo viens no viņiem, Džordža Buša jaunākā 2005. gadā nominētais Džons Robertss ir atklāti pārgājis demokrātu nometnē. Pie pēdējās piederēja arī ar saviem liberālajiem uzskatiem zināmā Rūta Beidere-Ginzberga, kuru amatam vēl 1993. gadā nominēja Bils Klintons.

Robertsa balss jau ir bijusi izšķiroša, Augstākajai tiesai pieņemot vairākus lēmumus, un draudēja ar katastrofu Trampam, jo tiesneši "politiskās" lietās jau sen balso nevis pēc būtības, bet vadoties pēc pārliecības un partijiskās piederības.

Par Trampa klupšanas akmeni draudēja kļūt demokrātu virzītais balsojums pa pastu, kas ir grūti kontrolējams un paver iespējas rezultātu viltošanai. Trampa atbalstītāji - nešaubās, ka demokrātu kontrolētajās pavalstīs šīs iespējas tiks plaši izmantotas, un jau laikus gatavojas rezultātus apstrīdēt tiesās. Ņemot vērā jautājuma nenoliedzamo nozīmīgumu, šīs lietas cita pēc citas nonāks Augstākajā tiesā. Attiecīgi Tramps negrasās vilcināties ar politiski pareiza jauna tiesneša (vai pareizāk – tieneses) nominēšanu, un, ja Senāts, kurā vairākums ir republikāņiem, nomināciju atbalstīs, par ko nav daudz šaubu, būs atrisināta arī balsojuma pa pastu problēma.

Cits jautājums, ka gadījumos, kad pirms prezidenta vēlēšanām atbrīvojas vieta ASV Augstākajā tiesā, kandidatūras nominēšana tradicionāli tiek atlikta uz laiku pēc vēlēšanām. Tomēr, tā kā likmes ir nesamērīgi augstas, bet nerakstītie spēles noteikumi tiek ignorēti visu Trampa prezidentūras laiku, tradīcija nespēlē būtisku lomu, pat neraugoties uz to, ka tā var kļūt par iemeslu demokrātu atteikumam vēlāk atzīt Augstākās tiesas verdiktu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē