Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Tiesiskuma vārgie asni

Pēdējā laikā vērojamas tiesībsargājošo institūciju aktivitātes, kuras optimisti varētu traktēt kā pirmos asnus ceļā uz sistēmas pašattīrīšanos un tiesiskuma apziņas celšanos valstī. Augsta līmeņa Valsts policijas (VP) amatpersonu kratīšanas un aizturēšanas, ko veicis gan VP Iekšējās drošības birojs, gan Valsts drošības dienests. Ģenerālprokuratūras ierosinātais kriminālprocess par valsts amatpersonu nolaidību vakcīnu iepirkumā. Ģenerālprokurora Jura Stukāna neierasti atklātie publiskie izteikumi par KNAB darba kvalitāti, gadiem ilgi novilcinot operatīvo materiālu izmantošanu kriminālprocesa uzsākšanai t. s. būvnieku karteļa lietā, tā būtiski ietekmējot izmeklēšanas rezultātus.

Politiski ļoti nozīmīga ir lietu sakustēšanās pēdējās divās pozīcijās. Lasot Veselības ministrijas (VM) dienesta ziņojumus par vakcīnu iepirkumu, kuru rezultātā pagaidām tikai divas amatpersonas ir zaudējušas amatu – VM valsts sekretāre un Zāļu valsts aģentūras direktors –, nepamet sajūta, ka iesaistītās personas (viss veselības nozares vadības "zieds") kaut ko noklusē, izvairās no atbildēm, mēģina atbildību novelt uz kādu citu. Skaidrs, ka tikai ar kriminālprocesa ietvaros pieejamām metodēm ir iespējams gūt skaidrību, kā varēja notikt, ka novembrī un decembrī pašas no sevis neiepirkās vairāk nekā miljons pieejamo vakcīnu. Jo VM ar bijušās ministres Ilzes Viņķeles pārstāvētās Kustības Par ministru Danielu Pavļutu priekšgalā izliekas, ka lieta jau slēgta.

Runājot par Stukāna atklāsmēm KNAB bijušā operatīvo darbību vadītāja, JKP politiķa Jura Juraša virzienā par vismaz neizdarību, ja ne ko nopietnāku, nevar izslēgt, ka to mērķis ir piesegt pašas prokuratūras neveiksmes lietas izmeklēšanā, kuru rezultātā būvnieku karteļa kriminālprocesu nācās slēgt pierādījumu trūkuma dēļ. Tomēr tas, ka J. Stukāns ir vismaz spiests sākt runāt par politiski ārkārtīgi neērtā procesa niansēm (ņemot vērā šokējošos ierakstus ar iespējamām liecībām par Latvijas Bankas bijušā prezidenta Ilmāra Rimšēviča, bijušās Saeimas priekšsēdētājas Solvitas Āboltiņas un citu augstu amatpersonu un politiķu korumpētību), jau ir solis uz priekšu. Un jautājums par Juraša lomu šī procesa iespējamā izgāšanā ir ārkārtīgi nopietns. Kāda būtiska nianse gan neliek lolot pārliekas cerības, ka minētajās lietās viss tiks noskaidrots līdz galam un vainīgie sodīti kā populāros detektīvseriālos. Tās ir cieši saistītas ar Latvijas politiskās elites kodolu, valdošo partiju ietekmīgiem politiķiem un pietuvinātiem ierēdņiem. Tāpēc, ja vien neizskanēs nepārprotams signāls no augšas, no valsts augstākajām amatpersonām par to, ka tā dzīvot vairs nevar, jāšaubās, vai kas būtiski mainīsies. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē