Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Starpvēlēšanas sajauc kārtis

Ar republikāņu pozīciju nostiprināšanos noslēgušās vidustermiņa vēlēšanas jeb starpvēlēšanas ASV. Tomēr šo vēlēšanu neoficiālais iznākums (atsevišķās pavalstīs balsu skaitīšana var ieilgt līdz pat mēnesim) nav tāds, kādu solīja vairākums aptauju un uz kādu cerēja republikāņu vadība.

Sarkanais (partijas krāsa) vilnis ir realizējies tikai daļēji, un tas var ietekmēt republikāņu iekšējo izvēli pirms 2024. gada ASV prezidenta vēlēšanām.

Šobrīd ir skaidrs, ka republikāņi pārņems kontroli pār Pārstāvju palātu (Kongresa apakšpalātu), iegūstot tajā vismaz 220 vietu (vairākumam nepieciešamas 218 vietas). Kas attiecas uz Senāta (augšpalātas) vēlēšanām, ar ļoti augstu ticamības pakāpi atkārtosies 2020. gada situācija, kad vairākuma liktenis izšķīrās balsojuma otrajā kārtā Džordžijas pavalstī. Otrā kārta notiks 6. decembrī. Likmes solās būs ārkārtīgi augstas, jo neoficiāli republikāņiem šobrīd ir 50, savukārt demokrātiem – 49 vietas Senātā, vienāda balsu skaita gadījumā izšķirošais ir viceprezidenta postenis.

Pavalstu gubernatoru vēlēšanās demokrāti savukārt spēja atgūt divus iepriekš republikāņiem piederošos posteņus, un, lai arī visas valsts mērogā "sarkanajiem" paliek par diviem gubernatoru amatiem vairāk, iepriecinošs viņiem šis fakts nav. Argumentam, ka senatoru un gubernatoru vēlēšanas notika tikai daļā pavalstu, bet, ja tās būtu risinājušās visā valstī, arī iznākums būtu cits (Pārstāvju palātas vēlēšanās visas valsts mērogā vairāk par pusi vēlētāju balsoja par republikāņiem), šajā gadījumā nav nozīmes.

Būtiska nozīme var izrādīties tam, ka salīdzinoši neveiksmīgi vēlēšanās startēja daļa to kandidātu, kurus personiski atbalstīja ASV eksprezidents Donalds Tramps. Tika gaidīts, ka pēc tam, kad republikāņi, no kuriem vairākums būs Trampa atbalstītāji, būs ieguvuši kontroli pār abām Kongresa palātām, Tramps paziņos par kandidēšanu uz ASV prezidenta posteni 2024. gadā, taču tagad šāds paziņojums, visticamāk, izpaliks.

Trampam relatīvi neveiksmīgās starpvēlēšanas var novest arī pie tā, ka viņš atteiksies (vai būs spiests atteikties) no plāniem atkārtoti iesoļot Baltajā namā, jo uz Vašingtonu nešaubīgi mērķē arī republikāņu "otrais numurs" (un Trampa uzticams, taču korektāks sekotājs) Floridas gubernators Rons Desantiss, kurš Floridā arī uzskatāmi nodemonstrēja, kas jādara, lai nodrošinātu pārliecinošu republikāņu uzvaru. Attiecīgi cīņa par republikāņu nomināciju pirms prezidenta vēlēšanām solās būt daudz interesantāka, nekā tika gaidīts vēl pavisam nesen.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Meklējot atbildīgos, jāsāk ar Āboltiņu

Jaunās Vienotības toreizējais ģenerālsekretārs Artis Kampars 12. Saeimas vēlēšanu naktī uzstājīgi lūdzis IT kompānijai SOAAR, kura gadiem ilgi gādāja par vēlēšanu tehnisko norisi, lai tās vadītājs Re...

Viena uzņēmuma likums

Absolūtā triecientempā valdībai un Saeimai "cauri tika izdzīti" grozījumi Likumā par budžetu un finanšu vadību, kas paredz valstij iespēju iegādāties jaunemitētus fiksēta ienākuma vērtsp...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē