Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Sīrijas trīspusējā vienošanās

Kā vēsta aģentūra Reuters, šā mēneša vai, iespējams, pat šīs nedēļas laikā ir gaidāma Turcijas, Sīrijas un Krievijas ārlietu ministru tikšanās. Turklāt, lai arī tikšanās datums nav zināms, nekādu šķēršļu tās ceļā nav – nosaukt konkrētu laiku un vietu (lai gan tikai retais šaubās, ka tā būs Maskava) kavē vienīgi fakts, ka turpinās darba kārtības saskaņošana.

Jāatgādina, ka pagājušā gada nogalē Maskavā jau tikās Turcijas, Sīrijas un Krievijas aizsardzības ministri, un drīz pēc šīm sarunām Ankara paziņoja par savu bruņoto spēku izvešanu no Sīrijas Idlibas provinces. Šī tikšanās arī bija pirmais Ankaras un Damaskas oficiālais kontakts pēdējo 11 gadu laikā – kopš karadarbības Sīrijā sākšanās. Minēto triju valstu ārlietu ministru tikšanās savukārt būs pēdējā sagatavošanās pirms jau prezidentu kopā sanākšanas, kuras laikā gaidāms, ka kādreizējie draugi, bet pēc tam nesamierināmi ienaidnieki – Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans un viņa Sīrijas kolēģis Bašārs al Asads – atkal vismaz formāli kļūs par draugiem.

Kopumā paredzams, ka prezidentu tikšanās laikā Turcija un Sīrija vienosies par abu valstu attiecību atjaunošanu, bet pēc tam tie Turcijas bruņotie spēki, kas atbalsta Sīrijas turkomānus un citus opozicionārus, pirmkārt jau Idlibas provincē, Sīriju atstās pilnā apmērā. Uz Sīrijas kurdu teritorijām, it īpaši Kurdistānas Strādnieku partijas kontrolē esošajām, šī vienošanās neattieksies, tajās atstājot Ankarai pilnīgu rīcības brīvību. Protams, joprojām paliek daudz neskaidru jautājumu, tostarp par Turcijā esošo bēgļu no Sīrijas, kā arī par Sīrijas turkomānu kaujinieku nākotni (pēdējos atšķirībā no islāmistiem Ankara iekšpolitisku iemeslu dēļ nevar vienkārši atstāt Asada varā). Visi šie jautājumi acīmredzami būs daļa no vienošanās, kuras apmēri sniegsies arī ārpus Sīrijas robežām.

Kādas būs vienošanās konkrētās aprises, kļūs zināms vēlāk, tomēr jau tagad ir skaidrs, ka ieguvējas no tās būs visas līgumslēdzējas, kā arī vēl viena aktīva Asada atbalstītāja Irāna (tiek uzskatīts, ka Teherānas intereses šajā gadījumā pārstāv Maskava). Tāpat vienošanās nozīmēs, ka nebūs nekādas federatīvas vai konfederatīvas Sīrijas (konfederācijas izveide Rietumos tika uzskatīta par pieņemamāko no risinājumiem konflikta izbeigšanai), bet gan centralizēta un autoritāra Asada Sīrija. Pats sliktākais, ka kurdu, Sīrijas opozicionāru un bēgļu nākotne šajā gadījumā ir tikai daļa no tirgus, bet viņu viedoklis nevienu no līgumslēdzējiem neinteresē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē