Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Sabiedrības tracināšana

Viena no pēdējās dienās sabiedrībā visvairāk apspriestajām tēmām ir ārkārtīgi straujais valdības lēmums steidzamā kārtā izveidot vakcinācijas pret Covid-19 projekta biroju, kuram arī noteikts iespaidīgs finansējums vairāk nekā pusmiljona jeb 600 800 eiro apmērā.

Tas, ka kādam tiešām ir jākoordinē šāda līmeņa projekts un attiecīgi jābūt arī konkrēti atbildīgam par procesa izdošanos vai neizdošanos, ir vairāk nekā skaidrs, sevišķi, redzot, kādas sekas ir radījusi līdzšinējā valdības kolektīvā atbildība vai, precīzāk, bezatbildība.

Tomēr jāatzīst, jaunajai struktūrai pat vēl pirms dzimšanas brīža jau radīta diezgan negatīva reputācija, kam iemesls ir gan steidzīgā un daļēji slepenā lemšana, gan ārkārtīgi īsais pieteikšanās termiņš kandidātiem un arī tas, ka algas paredzētas teju premjera algas līmenī, kas turklāt krietni pārsniedz, piemēram, daudzu medicīnas jomā strādājošo algas. Un šeit kā attaisnojošs arguments nekalpo arī valdības locekļu piemērotie dažādie emocionālie epiteti, mēģinot apzīmēt jaunās struktūras teju izšķirošo nozīmi Latvijas nākotnē.

Tas, kas šajā procesā īpaši pārsteidz, – vai tiešām valdības lēmumu būtu jāizprot tā, ka visā valsts pārvaldē neatradās desmit cilvēku, kurus varētu uz gadu pārcelt šādā struktūrā, attiecīgi piemērojot viņu pamata algai piemaksu, piemēram, 20–40% apjomā? Tiešām tagad ir jāmeklē jauni cilvēki no malas? Mums ir Imunizācijas valsts padome, mums ir Pārresoru koordinācijas centrs (par kura eksistences jēgu daudziem vispār ir virkne jautājumu), un mums ir tūkstošiem cilvēku valsts pārvaldē ar līdzīgām, ja ne tieši tādām kompetencēm, kuras tiek sagaidītas no Vakcinācijas biroja cilvēkiem.

Taču, nē, jau atkal ar milzīgu pompu un fanfarām tiek veidota jauna struktūra ar pusmiljona eiro izdevumiem, kas – kā minēju – jau pirms darba sākšanas rada nevis ilgi gaidīto drošības sajūtu, ka vēl šogad visi Latvijā (kuri vēlas) saņemsim vakcīnu un varēsim atsākt normālu darbu, bet gan aizdomas par kārtējām "čomu būšanām".

Es noteikti atbalstu šādas struktūras izveidi, taču ļoti baidos, ka jau atkal valdības ārkārtīgi neprofesionālās rīcības dēļ būs sačakarēta laba ideja un negatīvās auras dēļ darbam birojā neizdosies piesaistīt patiešām augstākās raudzes profesionāļus, kuri vienkārši nevēlēsies nokļūt šaubu ēnā. Joprojām ir sajūta, ka valdošā koalīcija nevēlas atzīt, ka viņu haotiskā un neprofesionālā rīcība ir galvenais sabiedrības sašķeltības iemesls, nevis kādu ļauno spēku pretdarbība.

Un vienlaikus novēlu jaunā biroja cilvēkiem patiešām veiksmi un izturību – tās noteikti vajadzēs daudz, lai atgrieztu sabiedrības uzticēšanos valstij. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē