Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +5 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Runas atšķiras no realitātes

Krievijas prezidenta Vladimira Putina vizīte Baltkrievijā un sarunas ar Baltkrievijas prezidentu Aleksandru Lukašenko, visticamāk, liecina par to, ko šie politiķi cenšas noliegt – par Baltkrievijas aizvien ciešāku iekļaušanu Krievijas ekonomiskajā un politiskajā telpā, oficiāli noformētu kā apvienotā valsts.

Krievijas prezidenta vizītes Baltkrievijā atšķirībā no Lukašenko vizītēm Krievijā ir retas, un iepriekšējo reizi Vladimirs Putins kaimiņvalstī pie sava tuvākā sabiedrotā ieradās 2019. gada jūnijā – vēl pirms pret Lukašenko vērstajām protesta akcijām un Covid-19 pandēmijas. Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā tās prezidents uz ārvalstīm savukārt dodas ļoti reti un tikai svarīgu iemeslu dēļ, kas liecina, ka konkrētā vizīte Maskavā tika uzskatīta par nozīmīgu.

Oficiāli tikšanās (vai pareizāk – tikšanos, jo Minskā ieradās arī plaša Krievijas valdības delegācija) laikā tika apspriesti "galvenie divpusējo attiecību jautājumi drošības, aizsardzības un ekonomikas jomās", un noslēdzās sarunas ar paziņojumiem par kopsaucēju atrašanu dažādās jomās un tālāku Maskavas un Minskas militāro un ekonomisko integrāciju. Kā arī par kopīgu pretdarbību rietumvalstu noteiktajām ekonomiskajām sankcijām – Krievijas gadījumā par iebrukumu Ukrainā, bet Baltkrievijas – par šā iebrukuma atbalstīšanu.

Tāpat kā abi prezidenti, tā citas amatpersonas vairākkārt uzsvēra, ka nav un nevar būt runas par Baltkrievijas suverenitātes zaudēšanu vai kādu tās "aprīšanu", kas gan neizklausās īpaši pārliecinoši, pat neraugoties uz to, ka iespējamās politisko struktūru integrācijas (vienotas pārvaldes) jautājums ir nolikts tālā plauktā. Maskavai atklāta Minskas politiskā pakļaušana nav nepieciešama, jo vēlamais rezultāts jau tiek sasniegts pamatā ar ekonomiskām metodēm. Par Baltkrievijai noteikto sankciju rezultātu ir kļuvis tās jau iepriekš ievērojamās ekonomiskās atkarības no Krievijas straujš pieaugums, Baltkrievijas tautsaimniecība de facto ir daļa no Krievijas tautsaimniecības un nevienādo spēku samēru dēļ uz vadošām pozīcijām šajā simbiozē pretendēt nevar. Ekonomiskās atkarības rezultāts ir arī politiskā atkarība, it īpaši situācijā, kad Lukašenko nav citu iespēju varas saglabāšanai kā tikai Kremļa atbalsts.

Vai šī lienošā integrācija (vai drīzāk okupācija) turpināsies, vai arī tiks pagriezta radikāli pretējā virzienā, savukārt izšķirs karadarbības Ukrainā iznākums. Ja Ukrainai izdosies atvairīt agresiju un atbrīvot savu teritoriju, tas gandrīz neizbēgami novedīs pie varas maiņas arī Baltkrievijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē