Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Būtiskākais ir tas, ka ne jau tikai Valsts prezidentam to algu grasījās celt

Prezidents par peramo zēnu piemaksu sadalē

Plašu ažiotāžu pēdējā laikā izraisījis no Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas nākušais vēstījums, ka nākamā gada valsts budžetā paredzēts paprāvs finansējums Valsts prezidenta atalgojuma un reprezentācijas izdevumu palielināšanai.

Tautai, kas pārsvarā "barojas" no dzeltenajām ziņām un no domapmaiņas internetā un kam nav nekā tīkamāka kā ielūkoties kāda cita maciņā, šis bija kā zibens novedējs visu pēdējā laikā sakrājušos negatīvo emociju izlādēšanai. Kas tik par Valsts prezidentu netika izteikts interneta saziņā, protams, "iepakojot" to Covid-19 krīzes kontekstā! Valsts prezidenta kanceleja beigās neizturēja un vērsās ar aicinājumu pie likumdevēja, lai Valsts prezidenta atalgojumam 2021. gadā nepiemēro ikgadējo indeksāciju un saglabā to 2020. gadā noteiktajā apmērā. Tēma, tā teikt, ar to tika slēgta, tiesa, viss, kas pa šo laiku Valsts prezidenta virzienā izteikts, diemžēl nav atsaucams.

Taču šajā gadījumā pat būtiskākais ir tas, ka ne jau tikai Valsts prezidentam to algu grasījās celt. Diena nupat vēstīja, darba samaksas kāpums nākamgad paredzēts arī premjeram, ministriem, tiesnešiem, prokuroriem un citiem valsts pārvaldes darbiniekiem un iestāžu vadītājiem – tas saskaņā ar likumu notiek automātiski atbilstoši vidējās algas izmaiņām iepriekšējā (laikam jau ne Covid-19 krīzes) periodā. Kaut kā dīvaini, bet par viņiem neviens nesatraucas. Kāpēc? Jo par tā dēvēto peramo zēnu šajā jautājumā (domājams, apzināti) tika padarīts viens – publiski zināmākais. Pārējie tikmēr nogaidīja kaktiņā klusēdami kā ūdeni mutē ieņēmuši. Nu kaislības norimušas un pat ja tie, kas bija ļoti kritiski noskaņoti pret Valsts prezidenta algas pielikumu (it kā viņš to budžeta projektu būtu gatavojis), uzzina, ka algu pielikums sagaidāms lielai daļai citu valsts augstāko amatpersonu, tas vairs netiek uztverts tik saasināti. Taču pamats tam būtu, jo ne jau par algu līmeņa indeksāciju vien te ir stāsts. Prāvi papildu līdzekļi pieprasīti Ministru prezidenta reprezentācijas izdevumu palielināšanai no 1048 līdz 1132 eiro, bet 12 355 eiro – ministru reprezentācijas izdevumu kāpumam no 993 līdz 1072 eiro. Pieprasīti arī papildu līdzekļi piemaksu nodrošināšanai ministriem par cita Ministru kabineta locekļa aizvietošanu kopumā 5153 eiro apmērā. Kopumā Valsts kanceleja ir papildus pieprasījusi 68 871 eiro. Sakiet, kurā jomā vēl strādājošajiem šādus bonusus piemet, īsti nevērtējot, cik labi strādājuši, kā veicas ar kopējo budžetu utt.? Tā vietā, lai pamatotu atalgojuma un piemaksu pielikumu, no valdības puses dzirdamas vien atrunas «visi dara tā» garā – kolēģiem kaimiņvalstīs algas esot vēl lielākas. Pag, vai tad šajā ziņā ir kādas konkurences iespējas, proti, kāds mūsmāju politiķis jau būtu iecerējis emigrēt uz kādu kaimiņvalsti, jo tur amata brāļiem lielākas algas? Nē taču! Tātad vien tukšas atrunas no to personu puses, kas savā attieksmē aizvien vairāk demonstrē, ka ir krietni atrāvušās no tautas.

Ja Valsts prezidents bija tik korekts un atteicās no atalgojuma indeksācijas, respektējot, ka Covid-19 krīzē faktiski cietusi lielākā daļa to, kuriem algas nemaksā no valsts budžeta, tad būtu tikai korekti, ja arī pārējās augstākās amatpersonas, kam ieplānots algu un reprezentācijas izdevumu pieaugums, šajā laikā kaut vai demonstratīvi savilktu jostas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē