Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Partijas otrais numurs

Pagājušās nedēļas vidū ASV televīzijas kanāls Fox News rīkoja pirmās priekšvēlēšanu debates republikāņu pretendentiem uz nomināciju prezidenta amatam nākamā gada novembrī gaidāmajās vēlēšanās.

Īpaši interesantas šīs debates bija tādēļ, ka to gaitā risinājās cīņa nevis par pašu nomināciju, bet gan par pirmā rezervista statusu gadījumam, ja eksprezidents Donalds Tramps nevarēs pilnvērtīgi pretendēt uz Balto namu.

Pats Tramps šajās debatēs nepiedalījās, kas arī saprotami. Visas bez izņēmuma aptaujas liecina, ka atbalsts Trampam kā pretendentam uz republikāņu nomināciju šīs partijas vēlētāju vidū ir lielāks nekā konkurentiem, kopā ņemtiem (visbiežāk robežās starp 60% un 70%), pie kam – jo lielākus apgriezienus uzņem pret Trampu rosinātās izmeklēšanas un tiesas procesi, jo vairāk pieaug arī atbalsts un ziedojumu apmēri. Tāpat vairs ne tikai republikāņi, bet arī vairākums svārstīgo vēlētāju uzskata pret Trampu uzsāktos procesus par netaisnīgiem un politiski motivētiem. Ja vēlēšanas sāktos šobrīd, tad Tramps pārliecinoši sagrautu visus iekšpartejiskos konkurentus un pārliecinoši atgrieztos Baltajā namā, pat neraugoties uz ASV prezidenta vēlēšanu specifisko kārtību.

Vienlaikus situācija var piedzīvot radikālas izmaiņas (kā tas jau notika pirms iepriekšējām, 2020. gada, vēlēšanām), tostarp demokrāti cenšas atrast valsts pamatlikumā iespējas, kā nepieļaut Trampa kandidēšanu uz ASV prezidenta posteni (viņa vārda neiekļaušanu kandidātu sarakstā) vismaz atsevišķās pavalstīs. Ar ko beigsies šie mēģinājumi, nav skaidrs, taču teorētiski iespēja, ka atsevišķās pavalstīs, tajā skaitā svārstīgajās, Trampam var tikt liegta iespēja kandidēt, pastāv, un tā var izrādīties liktenīga viņa ambīcijām.

Ir vēl arī citi iemesli, kamdēļ republikāņiem ir nepieciešams pārliecinošs otrais numurs, un par šo statusu (un vēl arī varbūtējo iespēju kļūt par viceprezidenta amata kandidātu) risinājās debates, kuru galvenais rezultāts bija līdz šim par Trampa galveno konkurentu uzskatītā Floridas gubernatora Rona Desantisa, var teikt, izgāšanās, viņam sākot novirzīties no "Trampa līnijas" un sliekties kompromisu virzienā, kā arī indiešu izcelsmes uzņēmēja Viveka Ramasvami izvirzīšanās, pozicionējot sevi kā pārliecinātu Trampa politikas atbalstītāju. Reitingos šis fakts pagaidām izpaužas tikai kā Desantisa popularitātes mazināšanās, taču ir skaidrs, ka gadījumā, "ja nu kas", tieši Ramasvami būs galvenais pretendents uz vakanto līdera vietu, kas sola ASV daudz interesantu un iepriekš nepiedzīvotu pavērsienu

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē