Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Neskaidras ilgtermiņa sekas

Aģentūra Reuters vēsta, ka ASV prezidenta Džo Baidena administrācija ir pieņēmusi "pašu nopietnāko kopš 90. gadiem" lēmumu par mikroshēmu eksporta uz Ķīnu ievērojamu ierobežošanu.

Netiek slēpts, ka eksporta ierobežojumu mērķis ir Ķīnas tehnoloģiskā un militārā potenciāla samazināšana. Minētais lēmums, kas ir daļa no Baidena administrācijas publiskotajiem jaunajiem eksporta kontroles pasākumiem (no kuriem daļa stājās spēkā publiskošanas brīdī, t. i., iepriekšējās nedēļas beigās, bet vēl daļa tiks ieviesta pakāpeniski), paredz aizliegt ASV vai pēc ASV izstrādātām tehnoloģijām izgatavotu augsti tehnoloģisku mikroshēmu, to ražošanas iekārtu un izejvielu pārdošanu 31 Ķīnas uzņēmumam. Var nešaubīties, ka pēc visu pasākumu stāšanās spēkā pilnā apmērā Ķīnas uzņēmumiem neko no visa minētā vairāk nepārdos arī nevienas citas rietumvalsts kompānija.

Ja raugās pēc būtības, runa ir par vērienīgām sankcijām pret Pekinu, par kurām ir paziņots tam maksimāli piemērotā brīdī. ASV nu jau mazāk par mēnesi ir atlicis līdz starpvēlēšanām, Baidena pārstāvēto demokrātu izredzes tajās nav spožas, bet viens no būtiskiem oponentu, galvenokārt eksprezidenta Donalda Trampa atbalstītāju argumentiem ir Baidena administrācijas pārmērīgā iecietība pret Ķīnu, kas ASV tiek uzskatīta par valsts galveno ģeopolitisko sāncensi ilgtermiņā. Attiecīgi arī lēmums par tehnoloģiskajām sankcijām pret Pekinu ir sava veida pēdējā brīža arguments.

Tāpat par lēmumu ir paziņots vienlaikus ar Ķīnas Komunistiskās partijas kongresa sākšanos, kura laikā, kā tiek gaidīts, savu varu būtiski un uz ilgu laiku nostiprinās Ķīnas līderis Sji Dziņpiņs un viņa atbalstītāji. Ķīnas plānus šīs desmitgades laikā kļūt par globāla mēroga tehnoloģisko līderi neviens nav atcēlis, savukārt ASV sankcijas uz tiem var atstāt būtisku ietekmi. Iespēja, ka šī iemesla dēļ Ķīnas komunisti varētu atteikties no Sji Dziņpiņa varas nostiprināšanas, gan ir tuvu nullei, tomēr tas palielinās jau tāpat lielo Ķīnas līdera iekšpolitisko oponentu skaitu.

Kas notiks nākotnē, ir pilnībā neskaidrs, jo sankcijas vienlīdz labi var kļūt kā par iemeslu abu lielvaru sarunām ar kompromisa panākšanu, tā par cēloni dramatiskam attiecību saspīlējuma pieaugumam, tostarp tādēļ, ka arī Pekinas rīcībā ir savs potenciālo sankciju arsenāls atbildes sniegšanai. Tāpat vairāk nekā aktuāls draud kļūt Taivānas (un tajā esošo mikroshēmu rūpnīcu) jautājums. Attiecīgi var izrādīties, ka sankciju rezultāti ir lielā mērā pretēji cerētajiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jāpieņem izsvērti un pārdomāt

Par to, kā politiskā diskusija par Krievijas tranzīta kravu plūsmas slēgšanu caur Latvijas ostām izskatās no Liepājas ekonomisko interešu skatpunkta, Apvienotā saraksta (AS) valdes locekli, L...

Process bez rezultāta

Ekonomikas ministra Viktora Valaiņa lēmums bez rezultāta izbeigt konkursu uz Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktora amatu izraisīja lielāku vai mazāku šū...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē