Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Neizdevušies mēģinājumi uzrunāt

Sestdienas protesta akcijas, lai arī, visticamāk, bija daudzskaitlīgākas, nekā tās centās pasniegt vairums oficiālo avotu, pagaidām liecina tikai par to, kas jau līdz tam bija skaidrs, – valdības sniegtās atbildes uz krīzi neapmierina vērā ņemamu sabiedrības daļu. Par to, ka politiķi pret to izturas ar lielāku piesardzību nekā tikai augstprātīga smīkņāšana par aprobežotiem ''kovidiotiem'', liecināja vairāki ne visai veiksmīgi mēģinājumi protesta priekšvakarā uzrunāt sabiedrību.

Vai no, visticamāk, vairākos simtos mērāmo protestētāju skaita var izdarīt secinājumu, ka briest jauns populisma vilnis, spēcīgāks nekā pirms iepriekšējām Saeimas vēlēšanām? Pagaidām jautājumus izraisa krastmalā sanākušās publikas, visticamāk, ļoti pretrunīgais sastāvs, ko var nojaust kaut vai pēc tā, cik ļoti dažādi savas izglītības, sociālā stāvokļa un ienākumu ziņā ir tie līdzcilvēki, ar kuru skepsi pret Covid-19 un valdības lēmumiem mēs paši saskaramies ikdienā.

Tas nozīmē, ka atbildes, kādas šie protestētāji sagaida no valdības un partijām, ir ļoti atšķirīgas un piedāvājums viņiem bez ierunām izvēlēties starp valdības aklu atbalstīšanu un sazvērestības teorijām nebalstās dziļā situācijas izpratnē.

''Būtiskākais ir tas, ka nav svarīgi, vai mēs ticam valdībai vai sazvērestības teorijām vai neticam nekam,'' savā piektdien daudzās interneta vietnēs publicētajā uzrunā sabiedrībai rezumēja Nacionālās apvienības līderis Raivis Dzintars. Pēc konteksta spriežot, Dzintars to domāja kā bargu norādi, ka joki mazi un ir jānoliek pie malas antipātijas pret kādām partijām un politiķiem, – šī ir tā reize, kad krīzes pārvarēšanas vārdā jāklausa, jo vidusceļa nav, ir tikai otra iespēja – ticēt sazvērestības teorijām un turpināt izplatīt bīstamo vīrusu.

Kustības Par! līdera Daniela Pavļuta piektdien publicētais uzsaukums ''Karadraudzi Kariņam!'', šķiet, vairāk bija mērķēts uz norobežošanos no atsevišķu ministru un koalīcijas partneru acīmredzamajiem centieniem klupināt premjerministru, ne tik daudz kā aicinājums būt atbildīgiem pirms sestdienas protestiem. Vienā gan Pavļutam ir taisnība – kad viņš uzsver, ka ''mazināt neziņas radītās šaubas un atgūt uzticēšanos varam tikai ar iepriekšējo kļūdu labošanu, lietpratību, prognozējamu rīcību, labu komunikāciju un saliedētu komandas darbu''. Šis nu ir tuvāk patiesībai nekā Dzintara ultimāts izvēlēties starp bezierunu uzticēšanos valdībai un sazvērestības teorijām.

Arī Valsts prezidents Egils Levits dienu pirms protesta pasākuma izplatīja īsu un, jāteic, ''visiem un nevienam'' mērķētu uzrunu, izvairoties uzrunāt kādu konkrētu sabiedrības grupu, atturēt no kādas konkrētas rīcības. Šis laiks ir grūts, es izprotu katra cilvēka pārdzīvojumus un nedrošību par nākotni, nenoliedzu tiesības uz domas un vārda brīvību, bet izturēsimies atbildīgi pret līdzcilvēku veselību – apmēram šāds bija Egila Levita vēstījums. Palika iespaids, ka prezidents nedaudz baidās no sadusmotajiem cilvēkiem, tādēļ piesargājas viņus uzrunāt tieši, lai nesaņemtu tikpat tiešu atbildi, un atstāj katra paša ziņā – attiecināt šos vārdus uz sevi vai ne. Līdz ar to grūti iedomāties, ka kāds pēdējā brīdī pārdomāja doties uz krastmalu Rīgā, tieši Valsts prezidenta uzrunāts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē