Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Ir iespējams strādāt, pielāgojoties situācijai

Neatkārtot pieļautās kļūdas

Lai gan vakcinācija pret Covid-19 mūsu valstī sākās lēni un haotiski, nu jau mēnesi tās gaita ir uzlabojusies, un, pieaugot vakcinēto iedzīvotāju īpatsvaram, par aktualitāti kļūst ierobežojumu mazināšana daudzās jomās. (1. jūnijā aģentūra LETA vēstīja, ka "pirmo poti pret Covid-19 saņēmuši 25,3% iedzīvotāju, bet abas – 14,05%".) Noskaņojums sabiedrībā patlaban atgādina to, kāds bija aptuveni pirms gada, kad 10. jūnijā noslēdzās 12. martā izsludinātā pirmā ārkārtējā situācija un daudzas durvis, kas trīs mēnešus bija slēgtas, atkal atvērās. Arī tobrīd valdīja jūsmīga eiforija, ka Covid-19 riski un to mazināšanai ieviestie ierobežojumi palikuši pagātnē uz visiem laikiem.

Tomēr pagājušās vasaras pieredze mūsu valstī ir duāla. Pozitīvā ziņā tā apliecina mūsu sabiedrībai piemītošo racionalitāti un to, ka daudzas jomas spēj darboties, ievērojot saprātīgus piesardzības pasākumus. No laika starp pirmo un otro ārkārtējo situāciju, kas tika izsludināta 9. novembrī, daudziem atmiņā palikuši muzeju apmeklējumi un kultūras notikumi, kas bija organizēti, novēršot drūzmēšanos. 

Lietišķo pasākumu rīkotāju segmentā kā pozitīvu piemēru var minēt Eiropas Parlamenta biroju Latvijā, kas apliecināja prasmi piedāvāt interesantu saturu un vienlaikus nodrošināt pasākuma dalībnieku distancēšanos. Iemaņas strādāt, mudinot cilvēkus distancēties, pierādīja arī starptautiskie pasažieru pārvadātāji.

Arī daudzas citas ar cilvēku pulcēšanos un pārvietošanos saistītās jomas (tūrisms, izmitināšana, ēdināšana u. c.) pērnvasar pierādīja, ka nepastāv tikai divas alternatīvas "Durvis slēgtas!" un "Darbojamies bez piesardzības pasākumiem kā pirms pandēmijas!", bet ir iespējams strādāt, pielāgojoties situācijai. Tā ir pieredze, ko vērts īstenot arī šajā vasarā.

Savukārt negatīvā pieredze saistīta ar mūsu nācijai neraksturīgi vieglprātīgu domāšanu "rīt uz brokastlaiku Covid-19 būs pazudis, un viss būs tā, kā 2019. gadā", ko demonstrēja politiskā elite un daži sabiedrības pārstāvji. Uz šo savdabīgo vieglprātību norādījuši arī politologi un citi eksperti. 

Patlaban jau tiek runāts, ka tām nozarēm, kurās tas reāli iespējams, visu šo gadu ir jārēķinās ar attālinātu darbu, izglītības iestādēm – ar hibrīdveida mācību procesu un ka fiziska distancēšanās, pēc iespējas izvairoties no drūzmas, jāievēro arī turpmāk. Lai šā gada rudenī mūs nešokētu trešās ārkārtējās situācijas ieviešana un 2022. gads, kad plānotas Saeimas vēlēšanas, nesāktos ar politisko populistu šoviem un mājsēdē esošu sabiedrību, ierobežojumu mazināšana jāveic pārdomāti un racionāli.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē