Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
JV demonstrē pilnīgu realitātes ignorēšanu

Mūsu politiskie hameleoni

Vēlēšanās, it īpaši Saeimas vēlēšanās atdodot balsi par kādu politisko spēku, vēlētāji gaida, ka šis politiskais spēks rīkosies atbilstoši tā tēlam un reputācijai. Tiem, kuri balsoja par Jauno Vienotību (JV), nevajadzētu brīnīties, ka tiek ieviesta minimālā valsts sociālās apdrošināšanas obligātā iemaksa (VSAOI), jo JV finanšu ministrs Jānis Reirs par šādu ideju runā jau gadiem. Tomēr, tā kā JV sevi dēvē par racionālu partiju, JV vēlētājs var justies vīlies par VSAOI izmaiņām izvēlēto brīdi – Covid-19 pandēmijas otro vasaru, kad daudzas nozares vēl nevar pilnvērtīgi strādāt, turklāt vakcinācijas tempa ziņā mūsu valsts nav Eiropas Savienības pirmrindniece, un nav zināms, vai rudenī atkal nenāksies ieviest daudzus ierobežojumus.

JV, virzot nodokļu sistēmas izmaiņas pandēmijas laikā, demonstrē pilnīgu realitātes ignorēšanu un atgādina to televīzijā reiz rādīto darba kolektīvu, kas piedzīvoja Covid-19 uzliesmojumu, jo nespēja atteikties no ierasto klātienes sapulču rīkošanas. Turklāt no 1. jūlija ieviestās izmaiņas nodokļu jomā liecina par kreisu, nevis centrisku nostāju, jo ir vērstas uz naudas pārdalīšanu, nevis pelnīšanas veicināšanu. 

Labāk par JV neizskatās arī citas valdošo koalīciju veidojošās partijas. Nacionālā apvienība, kura vārdos iestājas par latviskām vērtībām, ignorē riskus, ko VSAOI izmaiņas rada autoratlīdzību saņēmējiem – latviskās kultūras kopējiem, no kuriem finansiāli un psiholoģiski trauslākos ir traumējusi pandēmija, bet stiprākie un elastīgākie sākuši lūkoties pēc karjeras iespējām ārpus Latvijas vai vismaz citā, stabilākā nozarē, upurējot savu talantu. 

Vilšanos sagādājusi arī liberālā Attīstībai/Par!, kurai teorētiski vajadzētu iestāties par iespējām ikvienam veidot savu biznesu, it īpaši Covid-19 krīzes apstākļos, nevis par smagāku, sarežģītāku nodokļu slogu, gan Jaunā konservatīvā partija, kuras nosaukums liek domāt, ka tai vajadzētu protestēt pret pārmaiņām, kas tiek īstenotas neatbilstošā brīdī.

Savukārt nu jau sairušās KPV LV politiķi pirms 13. Saeimas vēlēšanām pieteica sevi kā tautas balsi un pretstatīja vecajai politiskajai elitei, taču vēlāk nebija spējīgi iestāties pret VSAOI izmaiņu radīto triecienu zemu apmaksāto nepilnas slodzes darbu veicējiem.

Turklāt, lai arī valdošajai koalīcijai ir pieredzējusi opozīcija, skaļāk tomēr skan to valdības kritiķu balsis, kuri nevis pamato, kādēļ nav īstais brīdis ieviest minimālo VSAOI, bet gan tracina viegli manipulējamo sabiedrības daļu, izmantojot retoriku: "Ja neatbalsti valdību, tad nevakcinējies!"

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē