Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +19 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Ministra dīvainais plāniņš

Spiedošā demogrāfiskā situācija un darbaroku trūkums liek skatīties bērnu kopšanas atvaļinājuma saīsināšanas virzienā, raidījumā Spried ar Delfi šonedēļ, jāatzīst, visai drosmīgi paziņoja labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS).

Šis izteikums momentā radīja pamatīgu kritikas vilni ministra virzienā, pat neskatoties uz viņa paustajām piebildēm par to, kādā gadījumā tas varētu notikt. Proti, viņaprāt, bērna kopšanas atvaļinājumu varētu saīsināt par pusgadu jeb līdz vienam gadam, taču to gan varētu darīt tikai tādā gadījumā, ja bērniem jau no viena gada vecuma tiktu nodrošināti bērnudārzi vai aukļu pakalpojumi. Tas ļautu bērnu vecākiem pēc iespējas ātrāk atgriezties darba tirgū.

Protams, nevienam nav noslēpums, ka demogrāfiskā situācija Latvijā kļūst ar katru mēnesi aizvien kritiskāka un arī darbaspēka deficīts jau gadiem nomoka uzņēmējdarbības sektoru.

Tomēr ir kāda nianse, kas šķiet vismaz dīvaina Auguļa paustajā argumentācijā šādai "brīnišķīgai" idejai risināt pensiju finansēšanas un darbaspēka deficīta problēmu. Pirmšķietami ministrs būs palaidis garām faktu, ka, visticamāk, jaundzimušā mazuļa vecāki (vismaz nospiedoši lielākā daļa) pirms bērna piedzimšanas jau ir strādājuši – tātad viņi nekādi nevarētu būt iemesls darbaroku deficītam. Turklāt pēc bērna kopšanas atvaļinājuma beigām – diezgan drošticami – vecāks plāno atgriezties darbavietā, kurā strādājis pirms tam, attiecīgi turpinot maksāt nodokļus un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI). Iespējams, ministra domas pamatā ir atklāsme, ka, vecākam atgriežoties pusgadu ātrāk darba ikdienā, arī iedzīvotāju ienākuma nodokļa, bet jo īpaši VSAOI maksājumi atsāksies ātrāk.

Taču vēlreiz – manuprāt, tas neko nemainīs darbaroku trūkuma kontekstā, bet vienlaikus – tas var negatīvi ietekmēt demogrāfiju, jo pirmšķietami pasliktina jaunās ģimenes labbūtību, un, visticamāk, vēl vairāk mazinās uzticēšanos valstij.

Tāpēc jācer, ka padomnieki ieskaidros Augulim, ka vismaz pašreizējos apstākļos, kad valsts ilgstoši nepilda savas saistības pret nodokļu maksātājiem un nespēj arī nodrošināt kvalitatīvu valsts funkciju pildīšanu (tostarp veselības aprūpes, izglītības un citās jomās, kas ir akmens arī Auguļa dārziņā), viņam nevajadzētu aizrauties ar šādu ideju virzīšanu, sevišķi vēl šīs Saeimas laikā, kā viņš to ir iecerējis. Iespējams, ideja ir apspriežama, taču ne jau tādā izpildījumā, kā to neveikli prezentē labklājības ministrs. Īpaši jo tādēļ, ka nupat valdība jau nolēma diezgan bezkaunīgi pagrābties nākotnes pensionāru maciņos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Teherānas mērenība

Ņujorkā notiekošās ANO Ģenerālās asamblejas 79. sesijā plašu ievērību piesaistīja Irānas jaunā prezidenta Masuda Pezeškiāna uzruna, kuras laikā izskanēja mājieni, ka Teherāna būtu gatava atkal no...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē