Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Meļņiks: Daži vārdi par topošo valdības deklarāciju

Līdz ar nākamā Ministru kabineta deklarācijas melnraksta nonākšanu partiju, mediju un arī dažādu nevalstisko organizāciju un ekspertu rīcībā iezīmējas tāds kā pagrieziena punkts valdības veidošanas procesā, proti, beidzot ir pamats runāt ne tik daudz par to, kurš ar kuru draudzēsies un cik katram no tā tiks, bet gan par darāmajiem darbiem un sagaidāmajiem to rezultātiem.

Pašu deklarācijas projektu detaļās vēl nevērtēšu, tas vēl pusgatavs, taču dažas piezīmes par vispārējiem principiem, kas būtu jāievēro, gan atļaušos.

Vispirms par apjomu. Skaidrs, ka koalīcijas partneriem, ministru amatu pretendentiem būs ļoti vilinoši dokumentā iekļaut kaut ko arī no sevis. Lai šobrīd daudzmaz kompaktais, kaut vēl krietni rediģējamais un varbūt pat īsināmais teksts nepārvērstos teju vai bezgalīgā saldo solījumu grāmatā, būtu strikti jānosaka, ka kaut ko papildināt var tikai ar nosacījumu, ka saglabājas esošais apjoms. Cita starpā tas ir jautājums, cik ļoti šis dokuments būs vērā ņemams turpmākajā valdības darbā.

Ir patīkami redzēt, ka deklarācijas autori rēķinās ne tikai ar valdībai potenciāli atlikušo darbības laiku - mazliet vairāk par divarpus gadiem, kuru ietvaros būtu jāsasniedz kādi manāmi, priekšvēlēšanu laikā demonstrējami rezultāti -, bet raugās arī uz valsts attīstību ilgtermiņā. Šāda attieksme būtu ne tikai jāsaglabā, bet arī plašāk jāpopularizē Latvijas sabiedrībā. Skaidrs, ka katras darbības augļus gribam gūt pēc iespējas ātrāk, arī politiķiem tas ir būtiski, taču tajā pašā laikā ir arī tā, ka ikviens esam norūpējušies par savu bērnu nākotni desmit, divdesmit gadu perspektīvā, un ir labi, ja gūstam vismaz iespaidu, ka arī politiķi par to domā, protams, valstiskā līmenī.

Neizbēgami, ka šajā kontekstā jāpieskaras arī partiju cīņai par ministru amatu skaitu. Faktiski domstarpībām starp Vienotību un ZZS par to, kura no tām kontrolēs piecas, kura - sešas ministrijas, un arī Vienotības pretenzijām uz Nacionālās apvienības līdz šim deleģētā tieslietu ministra vietu. Tad, lūk, ja kāda no partijām pretendē uz citas līdz šim kūrētu ministriju, tai būtu jānāk ar konkrētiem minētā deklarācijas projekta papildinājumiem un jāpārliecina ne tikai potenciālie koalīcijas partneri, bet arī plašāka sabiedrība, ka tās jaunās idejas ir mums visiem ilgtermiņā labumu nesošas un ka neviens cits kā vien viņu pārstāvis tās spētu vislabāk realizēt. Proti, tai jābūt tādai kā piedāvājumu cīņai, nevis kašķīgām prasībām, ka "mums pienākas", turklāt atsaucoties nevis uz pārākumu profesionālajā kvalifikācijā, bet gan uz lielā mērā negodīgās kampaņās iegūtu plašu pārstāvniecību Saeimā. Izņēmums šajā kontekstā varētu būt vien ilgstošā "bezgalvas" jeb Satiksmes ministrija, par kuru līdzšinējā šīs jomas kūrētājaVienotība tā īsti neparūpējās, un ne tikai laikā starp ministra un valdības vadītājas demisiju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē