Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Lai nauda paliktu Latvijā

Katrs eiro, ko iedzīvotāji iztērē aiz mūsu valsts robežām, ir zaudējums Latvijas ekonomikai. Šādu viedokli nesen LTV1 raidījumā 1:1 pauda ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (NA).

Jāatceras, ka mudinājumi pirkt vietējos ražojumus tika pausti jau ilgi pirms Covid-19 pandēmijas. Taču uzsvars allaž ir bijis uz precēm, nevis pakalpojumiem. Savukārt Covid-19 krīze, kas ilgst nu jau gandrīz divus gadus, vissmagāk skārusi tieši pakalpojumu nozares.

Gan statistikas dati, gan tūrisma profesionāļu secinājumi liecina, ka pirmajā pandēmijas vasarā mūsu valsts iedzīvotāji intensīvi ceļojuši pa Latviju, tērējuši savu naudu un tā atbalstījuši naktsmītņu un ēdināšanas biznesu, kā arī kultūras, izklaides un atpūtas jomu. Šādu rīcību diktēja gan patriotisms, gan arī tas, ka 2020. gada vasarā epidemioloģisko ierobežojumu Latvijā bija maz, bet ceļot uz tālām zemēm bija sarežģīti. Paraugoties plašāk, protams, arī tie eiro, kas tiek iztērēti, nopērkot vietējās tūrisma kompānijas piedāvātu ārvalstu ceļojumu vai iegādājoties nacionālās lidsabiedrības aviobiļetes, nonāk mūsu ekonomikā.

Taču, lai mūsu valsts iedzīvotāji naudu tērētu Latvijā, nevis ārvalstīs, epidemioloģisko ierobežojumu raksturs nav vienīgais aspekts, par ko jādomā politiķiem. Būtisks ir arī šobrīd aktuālais atbalsts tam, lai mazinātu energoresursu cenu lēciena radīto triecienu sabiedrībai. Variants piešķirt konkrētu naudas summu noteiktām iedzīvotāju grupām ir labs risinājums tādā ziņā, ka ir vienkāršs no administrēšanas viedokļa un nodrošina ātru finansiālo palīdzību tiem cilvēkiem, kuriem tā tiešām nepieciešama. Tomēr, ja konkrētām iedzīvotāju grupām pēc tāda kritērija, kas nekādi nav saistīts ar ienākumu līmeni un apmaksājamo rēķinu lielumu, vienkārši tiek iedota papildu nauda, nav nekādas garantijas, ka šī nauda nonāks Latvijas ekonomikā, nevis tiks iztērēta ārvalstu interneta veikalos vai tā dēvētās tālsēdes finansēšanai siltākās zemēs.

Latvijas valdība līdz šim nav piedāvājusi tādu atbalsta mehānismu kā vaučers, kas jāiztērē vietējos veikalos, paēšanas vietās un pakalpojumu sektora uzņēmumos. Savukārt, piemēram, Eiropas Savienības dienvidos esošā Maltas Republika iedzīvotājiem jau 2020. gada vasarā piešķīra vaučerus 100 eiro apmērā ar nosacījumu, ka tie jāiztērē konkrētu nozaru (ēdināšanas, tirdzniecības, pakalpojumu) vietējos uzņēmumos. Iespējams, arī Latvijā politiķiem un ierēdņiem būtu vērts pacensties izstrādāt un ieviest uz vaučeriem balstītu risinājumu, kas vienlaikus atbalstītu iedzīvotājus energoresursu sadārdzināšanās laikā un nodrošinātu arī to, ka nauda paliek Latvijā, stiprinot vietējo tautsaimniecību.  

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Trūkst reālas rīcības

Investīciju klimats Latvijā investoru vērtējumā 2023. gadā sasniedzis viszemāko vērtību – 1,9 punktus no 5, un salīdzinājumā ar 2022. gada mērījumiem vērtējums nokrities par 0,4 punktiem. Tā secin...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē