Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Kuram bail no bezzobaina KNAB?

Kopš Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) ne visai veiksmīgais vadītājs Jaroslavs Streļčenoks pametis biroju, šī tēma no ziņām pazudusi un gaisā burtiski var dzirdēt visu nokrāsu politiķu atviegloto nopūtu, ka slēptais sapnis par KNAB, kas novēro korupciju, bet nevienam netraucē dzīvot, to apkarojot, beidzot piepildījies.

Varbūt, strauji nākot priekšvēlēšanu periodam, kad partijas jo īpaši nevēlas, ka uz to kontaktiem ar sponsoriem un ziedojumu piesaisti kāds skatās caur lupu, politiķiem KNAB bezzobainais smaids tā iepatiksies, ka piepildīsies versija par biroja pagaidu vadītājas Ilzes Jurčas virzīšanu pastāvīgam darbam priekšnieka amatā. Lai tvarsta lauku kultūras namu vadītājus un ierindas policistus, bet partiju melnās kases, lai atstāj baumām.

Premjers Māris Kučinskis KNAB nākamā vadītāja virzīšanu apstiprināšanai Saeimā solījis ap martu. Tāpēc pamiers varētu turpināties, līdz no maisa izlīdīs nākamā, visticamāk, jau noskatītā, bet oficiāli godīgā konkursā apstiprināmā KNAB priekšnieka kandidāta ragi un nagi, kurus publika pētīs, lemjot, vai viņš norokams. To, ka ragi un nagi būs, liecina runas par politisko aizkulišu darboņiem, kuri paši bijuši KNAB redzeslokā, bet nu nodarbojas ar kandidātu pierunāšanu un saskaņošanu ar citu partiju aizkulišu darboņiem.

Kāpēc tāda ironija un patiesa sašutuma trūkums par valsts vienīgās korupcijas apkarošanas iestādes novājināšanu? Tāpēc, ka KNAB gandrīz visu tā pastāvēšanas laiku ignorēja koruptīvās ēnas pār sava politiskā krusttēva, partijas Jaunais laiks (JL) un tās pēcteces Vienotības, rosīšanos ap varas gaņģiem. Varas serde ir iepuvusi līdz stadijai, kad šausmināšanās par aizdomīgajiem apstākļiem, kādos Dzintars Zaķis un Solvita Āboltiņa tikuši pie saviem Saeimas mandātiem, no virtuvēm pārcēlās uz ikvakara ziņu raidījumiem.

Tāpēc pat bez sazvērestības teorijām – ar Jutas Strīķes vārdu saistītajam KNAB tā dēvētajam korupcijas apkarošanas blokam aizvien grūtāk būtu bijis izskaidrot, kā aiz digitālgeitām un jūrmalgeitām izdevies nepamanīt pēdējos sešus gadus valdību vadījušas partijas nonākšanu līdz Junkura mandātam, neiedzīvojoties nevienā geitā. Līdz ar to Streļčenoks, pa tiesām cenšoties aizstāvēt Strīķes atlaišanas likumību, pat zināmā mērā palīdzēja radīt marginālu troksni, aiz kura noslēpt patiesi būtiskus jautājumus par KNAB darbu.

Ir vēl viens aspekts, kas, iespējams, var ietekmēt biroja likteni. Šobrīd Latvijas politikā tiesiskuma un korupcijas apkarošanas niša ir faktiski atbrīvojusies. Bez KNAB, Ģenerālprokuratūras un specdienestu slēpta atbalsta nopietnai partijai šādā nišā būtu grūtības nostiprināties.

Jo cik gan vērtas ir publiskas aizdomas un apvainojumi politisko konkurentu korumpētībā, ja tiesībsargājošās iestādes tev nepiespēlē, sākot kriminālprocesus, veicot kratīšanas, noplūdinot atmaskojošus telefonierakstus vai dokumentus. Šādu saspēli nākšanai pie varas un šīs varas augļu ilggadējai izbaudīšanai ekspluatēja JL, kas 2002. gadā tika dibināts zem tiesiskuma un korupcijas apkarošanas lozunga.

Šī politiskā pieredze gandrīz droši ļauj prognozēt, ka KNAB, pat ja tiks saglabāts ērtāks, būs vienlīdzīgi bezzobains pret visiem.

Top komentāri

Nu nu
N
Laikam Zanders bija jāatlaiž tāpēc, ka vajadzēja pieņemt darbā vēl vienu Vienotības štata aprējēju. Rakstīt par to kā KNABs "piesedz" Vienotībi laikā, kad KNABs Vienotībai ka vienīgai politiskai partijai ir atņēmis valsts finansējumu - nu piedod... Par to, ka KNABs nekādi "neredz" Saskaņas nelikumības Rīgas domē un brīvostā, Elksniņa un Zariņa balsu pirkšanu, mediju pirkšanu, Kremļa finansējumu utt.šī štata rējēja, protams, klusē...
auditors
a
vieniigaa izeja kaa padariit kabu ar ilkņiem ir izdariit rokaadi ar Igauniju , proti Igaunijas knabs grantee muusu korumpantus un otraadi
No bezzobaina KNAB bailes
N
ir TIEM, kam no Vulfa kundzes, pardon, kam no Strīķes kundzes bail.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Dzīvei reģionos trūkst lobija

Latvijas galvaspilsētā un tās tuvumā iedzīvotāju labklājība ir augstāka un biznesa dinamika – intensīvāka nekā attālākajās pašvaldībās.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē