Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta
Iniciatīvas autori lēnīgumā itin visus pārspēj vismaz desmitkārt

Kopē? Nekopē? Maksā!

Sasmīdināja Kultūras ministrija, rosinot ar datu nesēju atlīdzību apliekamo iekārtu sarakstā iekļaut mobilos tālruņus? Kas te smieklīgs? Kaut vai šīs rīcības pamatojums, ka datu nesēju papildināšana ar modernajām ierīcēm notiekot atbilstoši tehnoloģiskajai attīstībai.

Mēs gan mēdzam jokot par igauņu lēnīgumu, bet te izskatās, ka vismaz šīs iniciatīvas autori lēnīgumā itin visus pārspēj vismaz desmitkārt. Cik jau sen ir pieejamas viedierīces ar ļoti lielu atmiņas ietilpību, ja tās tiešām tiek lietotas kādu autordarbu ierakstīšanai, kopēšanai, kāpēc ministrija jau sen neuzstāja, ka šīs viedierīces jāiekļauj ar datu nesēju atlīdzību apliekamo iekārtu sarakstā? Ak, labāk vēlu nekā nekad? Atkal aplam! Vilciens aizgājis! 4G un drīz jau 5G laikmetā ir iespēja, bet vairs nav jēgas piekraut telefona atmiņu ar kaut kādiem citu radītas mūzikas vai video ierakstiem, ja var klausīties un skatīties YouTube, Spotify utt. tiešsaistē, jo tad lietotāja iecienītais saturs nav piesiets vienai ierīcei un ir plašāka izvēle.

Arī paša filmēto un bildēto ļoti daudzi jau uzglabā datu mākoņos. Ministrijai tas jaunums? Lai apvaicājas mobilo sakaru operatoriem par datu pārraides izmantošanas dinamiku pa gadiem.

Jā, kāds varbūt joprojām tieši tālruņa atmiņā glabā kādu sev mīļāko dziesmu kolekciju, tādā gadījumā tiešām būtu pamats prasīt samaksu par autordarbu izmantošanu, bet tad, cienītie, meklējiet tehnoloģisku risinājumu, lai šādus gadījumus fiksētu! Un kāpēc atkal ir jāapceļ mazākie pēc pazīmes, ka viņu ierīcēs ''var kopēt'', ''var ierakstīt'', kaut varbūt svešus autordarbus nemaz nekopē un neieraksta, – ejiet uzreiz pie lielajiem autordarbu glabātājiem, tiešsaistes skatīšanās un klausīšanās nodrošinātājiem ar savu rēķinu par autordarbu izmantošanu. Jaudas nav kam tādam?

Bet varbūt stāsts ir par ko citu? Proti, autoru intereses pārstāvošās organizācijas veiksmīgi nolobējušas papildu ienākumus, un apliekamo objektu vienkārši piemeklējuši pēc tam?

Tad ejiet taču uzreiz vēl tālāk – aplieciet ar nodokli cilvēku ausis, kas potenciāli var dzirdēt kādu autordarbu, kā to trāpīgi atainojis Dienas karikatūrists! Vai varbūt acis. Piesūtiet vienreizēju rēķinu, cilvēkam piedzimstot, vai iekasējiet maksu regulāri, teiksim, iekļaujot elektrības rēķinā. Lai tad tiem autoriem tiek!

Latvijas Izpildītāju un producentu apvienības izpilddirektore Liena Grīna gan paudusi, ka šajā gadījumā nav runas par jaunu nodokli vai nodevu, bet gan samaksu par potenciālu autora darba kopēšanu. Ja tā, tad kāpēc neatceļ sodu sistēmu par ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem un neievieš visiem ikgadēju maksu par iespējamiem nodarījumiem? To taču arī vieglāk būtu administrēt!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pret agresivitāti sabiedrībā

Saistībā ar mediju vidē vērojamo viļņošanos uzmanības vērtas ir bažas par augsto agresijas līmeni mūsu sabiedrībā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē