Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +22 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 2. jūnijs
Lība, Emma

Jurkāns par situāciju Ukrainā: Pārspēks ir tam, kurš ir gatavs šaut un mirt

Situāciju Ukrainā intervijā Romānam Meļņikam komentē kādreizējais ārlietu ministrs Jānis Jurkāns. 

Kā vērtējat Krievijas rīcību, ar militāra spiediena palīdzību ieviešot sev tīkamu kārtību Ukrainā?

Tas, kas šobrīd notiek Ukrainā, ir ģeopolitisks karš. Jo Rietumi grib it kā atraut no Krievijas tās vēsturisko daļu, ar kuru tai saistās vēsture, valoda, kultūra utt. Krievija ir stingri nolēmusi, ka Ukrainu neatdos. Mēs labi zinām, ka bez Ukrainas Krievija nav Krievija. Turklāt Rietumiem nav absolūti nekādu sviru, paņēmienu, līdzekļu, lai panāktu savu.

Situāciju sarežģī tas, ka Ukraina ir tik neviendabīga. Tur ir ļoti daudz cilvēku ar dažādu vēsturisko atmiņu. Vieniem tā saistās ar dzīvi zem krievu varas, citiem - zem poļu, vēl citiem - zem Austroungārijas utt.

Saspīlēto situāciju sākotnēji izprovocēja tas, ka nu jau gāztais prezidents Janukovičs atteicās parakstīt sadarbības līgumu ar ES.

Manā skatījumā tas varbūt ir pat liels pakalpojums Eiropai. Es uzskatu, ka Ukraina ir ļoti negatava Eiropai. Ukraina ir ļoti tāla no demokrātiskās Eiropas, īstenībā vairākums ukraiņu nemaz nezina, ko nozīmē būt Eiropas Savienībā. Tagad pie viņiem brauc naudas aizdevēji, bet viņi nemaz neapjēdz, ko tas nozīmē - savilkt jostu, pildīt SVF prasības.

Varbūt problēma, ka Eiropā pārlieku steidzās ar Ukrainas integrāciju Rietumu pasaulē?

Amerikāņi jau krietni sen sāka aktīvi runāt par to, ka Ukrainai vajadzētu iestāties NATO. Iepriekš bija visādi apgalvojumi, ka bijušās PSRS teritorijas nekad nebūs NATO valstis. Labi, mēs iestājāmies, poļi iestājās, viss sociālistiskais bloks, bet tad, kad ķērās pie Ukrainas, tad gan krieviem bija spalvas gaisā, turklāt tas notika laikā, kad amerikāņi sāka runāt par ieceri būvēt pretraķešu aizsardzību pret Irānas kodolieročiem, bet principā visiem bija skaidrs, ka tas ir pret Krieviju. Amerikāņi un Rietumi nemitīgi krievus provocēja. Jā, viņiem ir savas nacionālās intereses, bet arī krieviem ir nacionālās intereses, un es domāju, ka tas būtu jārespektē. Turklāt nemaz nebija tā, ka paši ukraiņi gribētu būt NATO dalībvalsts. Līderi varbūt jā, bet tauta nebija tik dedzīga iestāties. Ņemsim vērā to, ka lielākā daļā Ukrainas armijas, militārā sistēma, ir lielā mērā padomiska, un tur nekādas lielas reformas nav notikušas. To mēs arī redzam tagad.

Neviens arī publiski nerunā par to, ko Ukraina zaudētu, ja Krievija sāktu lietot sankcijas pret Ukrainu. Jo Rietumiem nav tik daudz naudas, ko iedot Ukrainai, lai kompensētu visus iespējamos zaudējumus. Turklāt Ukrainā, pēc Leonīda Kravčuka vārdiem, kādi 150 tūkstoši iedzīvotāju ir nodarbināti rūpnīcās, kas ražo produkciju Krievijai. Ko šie 150 tūkstoši darīs, ja ražotnes apturēs? Ja tuvināšanās Rietumiem notiktu pakāpeniski, varbūt paši ukraiņi to gribētu, bet tam ir vajadzīgs laiks.

Tagad sanāk, ka Krievijas karaspēks, kurā pārsvarā ir krievi, iet pret Ukrainas karaspēku, kurā arī pārsvarā ir krievi...

Tur ir dažādu tautību pārstāvji. Bet es neticu, protams, nedod Dievs, ka ukrainis ar krievu varētu viens otram šaut virsū. Man grūti tam noticēt.

Ja jautājums ir par Krievijas karaspēku, tad tur nav papildus ievesta krievu armija, tur ir iesūtīti kaujinieki. Visus tracina tas, ka parlaments deva atļauju Putinam ievest karaspēku, ja vajadzēs (tas ir šausmīgākais signāls visai cilvēcei XXI gadsimtā), bet tas jau nav izdarīts, tas ir tikai tāds bieds, kas diezgan daudzas karstas galvas Ukrainā varbūt atvēsināja. Es domāju, ka lielā mērā tas ir pašmāju vajadzībām. Jo tas, kas notiek pašā Krievijā, arī ir drausmīgi. Tāpēc droši vien ir tāda muskuļu izrādīšana.

Miers šobrīd ir visai trausls...

Principā ir tā, ja ukraiņu labējo līderis Jarošs nebūtu atnācis uz Maidanu, kā viņš teica, mirt un ja viņa cilvēki nebūtu līduši uz ambrazūru gatavībā mirt, un nebūtu to daudzo kritušo, varbūt Janukovičs vēl šobrīd sēdētu savā greznajā pilī un nekas tur tāds nenotiktu. Bet tieši tas, ka bija tik daudz cilvēku, kas bija gatavi mirt par to, lai Ukrainā beigtu valdīt korumpētais režīms, izšķīra visu. Ja tu esi gatavs tikai šaut un neesi gatavs mirt, tad tam, kurš ir gatavs šaut un mirt, tam ir pārspēks. Un tas bija arī Maidanā.

Pilnu ekspresinterviju lasiet trešdienas, 5.marta, laikraksta Diena 3.lpp.! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē