Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Par vakcināciju pārsvarā runā politiķi

Jauns risks valdībai

Saistībā ar vakcināciju pret Covid19 mūsu valstī izveidojusies paradoksāla situācija – vakcinējusies ir aptuveni puse no visiem pilngadīgajiem iedzīvotājiem. 21. septembrī pirmo vakcīnu bija saņēmuši 51,7%, bet vakcināciju noslēguši 48,1% to Latvijas iemītnieku, kas sasnieguši 18 gadu vecumu, vēsta Eiropas Slimību profilakses un kontroles centrs.

Šie dati nepārprotami rāda, ka mūsu valdības iecere – panākt, lai līdz šā gada rudenim būtu vakcinējušies 70% iedzīvotāju, – nav īstenojusies. (Visā Eiropas Savienībā/ Eiropas Ekonomiskajā zonā gan pilnībā vakcinējušies ir 71,9% iedzīvotāju vecumā no 18 gadiem). Jāatceras arī, ka jau kopš maija sākuma pieaugušajiem Latvijas iedzīvotājiem, kuri vēlas vakcinēties, nekādi birokrātiski šķēršļi vairs nepastāv. Protams, var būt īpaši apstākļi, kas saistīti ar konkrētu cilvēku veselības stāvokli vai specifisku situāciju tieši šajā vasarā, bet tie ir atsevišķi gadījumi un neattiecas uz visiem nevakcinētajiem.

Turklāt, ja puse pilngadīgo iedzīvotāju ir vakcinējušies, tas ir pietiekami liels sabiedrības īpatsvars, lai valdībai ar to būtu jārēķinās. Tas, ka Latvijas sabiedrība šobrīd attieksmē pret vakcināciju ir sašķēlusies līdzīgās atbalstītāju un skeptiķu daļās, neapšaubāmi ir interesants pētījumu temats sociologiem. Savukārt mūsu politiskā elite šajā situācijā pati sevi ir iedzinusi slazdā ar ne īpaši tālredzīgu komunikācijas stilu.

Ja kopš vakcinācijas sākuma lielāka loma sarunās ar sabiedrību būtu atvēlēta ārstiem, iedzīvotājiem būtu vairāk medicīniska rakstura informācijas un līdz ar to arī racionālāka attieksme pret vakcinēšanos. Tā vietā par vakcināciju pārsvarā ir runājuši un runā politiķi un iedzīvotājiem, kuri vakcinējas, sasolījuši tādu dzīvi, kāda bija pirms Covid19 pandēmijas, respektīvi, ikdienu gandrīz bez ierobežojumiem.

Taču šajā nedēļā jau ir kļuvis skaidrs, ka tik vienkārši nebūs, un valdībai jārēķinās ar jaunu popularitātes kritumu. Pēdējā laikā valdību asi kritizē vakcinēšanās pretinieki, kuru viedokli savām interesēm prasmīgi izmanto dažādi opozicionāri, bet, ja valdība pievils tos iedzīvotājus, kuri apzinīgi vakcinējušies, cerot, ka vakcinējoties var ne tikai justies drošāk par savu veselību, bet arī dzīvot gandrīz bez ierobežojumiem, tad valdošajai koalīcijai ir liels risks zaudēt savus līdz šim lojālos atbalstītājus.

Turklāt atšķirībā no valdības agresīvākajiem zākātājiem, kuru mūžīgais negatīvisms jau daudziem sāk apnikt, valdībai līdz šim lojālie iedzīvotāji, ja jutīsies pievilti, savu aizvainojumu var nevis izgāzt sociālajos tīklos, bet klusi paturēt prātā līdz nākamajam rudenim un izpaust, balsojot 14. Saeimas vēlēšanās. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē