Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Gomindāna atgriešanās?

Iepriekšējās nedēļas beigās Taivānā tika aizvadītas visu līmeņu pašvaldību vēlēšanas, par kuru uzvarētāju kļuva Ķīnas Nacionālistu partija jeb Gomindāns, turklāt sarūpējot saviem galvenajiem konkurentiem – Demokrātiskajai progresa partijai (DPP) – lielāko sakāvi vēlēšanās pēdējo 34 gadu laikā. Tostarp par tā dēvētās salu Ķīnas galvaspilsētas Taipejas īpašās municipalitātes (pilsētas un tās aglomerācijas) mēru tika ievēlēts kādreizējā visas Ķīnas līdera un mūsdienu Taivānas pamatlicēja Čana Kaiši mazmazdēls Čans Anaņs, kas ir nopietns pieteikums uz uzvaru 2024. gada prezidenta vēlēšanās.

Citos apstākļos Taivānas pašvaldību vēlēšanas nepiesaistītu pārmērīgu uzmanību, tomēr šoreiz situācija ir īpaša. Globālo ģeopolitisko procesu dēļ pastāvot bažām, ka kontinentālā Ķīna pārskatāmā nākotnē noteiktos apstākļos var pieņemt lēmumu par militāru iebrukumu Taivānā, šīs vēlēšanas tika uzskatītas par indikatoru, kādu izvēli Taivāna var izdarīt 2024. gadā gaidāmajās parlamenta un prezidenta vēlēšanās.

Lai arī Taivānas politisko partiju spektrs ir plašs un daudzveidīgs, galveno lomu tajā spēlē DPP un Gomindāns, bet pārliecinošs vairākums pārējo partiju orientējas uz vienu no šiem politiskajiem spēkiem. DPP, kuru pārstāv Taivānas prezidente Cai Inveņa un kurai ir vairākums salas parlamentā, tiek uzskatīta par Ķīnai nepieņemamas virzības uz Taivānas kā neatkarīgas valsts pasludināšanu atbalstītāju un orientējas uz sadarbību ar Vašingtonu. Savukārt Gomindāns atbalsta labas attiecības ar Pekinu, un redzami šīs partijas politiķi perspektīvā pieļauj abu Ķīnu apvienošanās iespēju pēc principa ""viena valsts – divas sistēmas". ASV Gomindāns savukārt neuzticas, jo nav aizmirsis vairāk nekā 40 gadu seno pagātni, kad Vašingtona pārskatīja tās iepriekšējo nostāju jautājumā par to, kuras no abām Ķīnām valdība uzskatāma par vienīgo likumīgo.

Abu Ķīnu attiecību dramatiskas pasliktināšanās dēļ ekonomiskās un politiskās attiecības ar Pekinu kļuva par būtisku pašvaldību vēlēšanu aģitācijas kampaņu sastāvdaļu, tāpat šīs vēlēšanas bieži tika uztvertas arī kā neoficiāls referendums par atbalstu DPP politiskajam kursam, kura rezultāti izrādījās partijai atklāti neiepriecinoši. 

Šobrīd tā vēl nav DPP sagrāve, taču kļūs par tādu, ja partija tikpat nepārliecinoši startēs arī 2024. gadā, kas šobrīd šķiet gana ticami. Vienlaikus, ja Taivānā pie varas atgriezīsies Gomindāns, atgriezīsies arī kurss uz Pekinas un Taipejas tuvināšanos un atkāpsies militāras konfrontācijas draudi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē