Laika ziņas
Šodien
Migla
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Fotovajadzības vispirms

Neskatoties uz optimistisko valdības noskaņojumu, salīdzinoši raiti noklausoties finanšu ministra ziņojumu par jaunā valsts budžeta projektu, ko pieņēma faktiski bez garām un plašām debatēm un strīdiem, gana skaidrs, ka šis noteikti nav attīstības budžets. Turklāt pirmšķietami nojaušams, ka virkne patiesi akūtu vajadzību paliks bez nepieciešamā finansējuma un attiecīgi – bez iespējām kvalitatīvi funkcionēt.

Nenoliedzami spēcīgu negatīvu ietekmi ekonomikai radīja divi pandēmijas gadi un tagad Krievijas agresīvais karš Ukrainā, tomēr ir sajūta, ka arī premjera Krišjāņa Kariņa otrajai valdībai īsti nesokas ar valsts finanšu izlietojuma pareizu un kvalitatīvu plānošanu.

Protams, var jau uzskatīt, ka, piemēram, veselības nozari pārstāvošās nevalstiskās organizācijas ļoti pārspīlē ar epitetiem, aģentūrai LETA paužot, ka valdības sagatavotais valsts budžeta projekts 2023. gadam paredz pasliktināt veselības aprūpes kvalitāti. Vēl vairāk – Latvijas Ārstu biedrības valde paudusi uzskatu, ka valdības plānotais valsts budžeta finansējums veselības aprūpei 2023. un 2024. gadā nolemj nozari smagai stagnācijai un ir "nāves spriedums" valsts apmaksātai veselības aprūpei.

Taču patiesībā nekas diži labāks nesagaida ne izglītību, ne sociālo jomu, ne citas. 

Protams, nebūtu korekti nepieminēt, ka budžetā ir paredzēts finansējuma palielinājums, tostarp atalgojuma palielinājumam pedagogiem, mediķiem, iekšlietu struktūru darbiniekiem. Taču jau tagad ir skaidrs, ka šis palielinājums ir ārkārtīgi niecīgs, īpaši tad, ja šo darba samaksas pieaugumu salīdzina ar ministru, Saeimas un virknes pašvaldību deputātu algu lēcienu. Diemžēl aizvien izskatās, ka politiķi ir ārkārtīgi "atrāvušies no zemes", tādēļ nespēj tā pa īstam izprast reālo situāciju valstī, uzņēmējdarbībā un katrā konkrētajā mājsaimniecībā, kuriem "nav paveicies" būt par ministru vai deputātu. 

Manuprāt, īpaši spilgti politiķu un viņiem pietuvināto realitātes izjūtas trūkumu ilustrē nesen publiski parādījusies ziņa, ka Ministru prezidentam ir savs oficiālais fotogrāfs. Laikā, kad nepietiek naudas onkoloģijas pacientu savlaicīgai ārstēšanai, kad skolās un bērnudārzos trūkst pedagogu, nepietiek naudas ugunsdzēsēju depo uzturēšanai un vēl virknei patiešām akūtu vajadzību, premjera ikdiena tomēr varētu iztikt arī bez oficiālām par nodokļu maksātāju naudu finansētām fotoreportāžām. Un premjera foto pasākums šajā gadījumā ir tikai kā traģikomisks piemērs, kas ilustrē politiķu patiesās prioritātes un domāšanas virzienu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē