Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Atliek secināt, ka izmaiņas notikušas priekšstatos par vārda brīvību

Eiropas lielākais kaitnieks?

Izdevums Politico nupat publiskoja savu 2021. gada Eiropas potenciāli ietekmīgāko cilvēku reitingu. Ārpus konkursa visai pašsaprotami atrodas Vācijas kanclere Angela Merkele, kamēr pārējie reitinga dalībnieki ir sadalīti trīs apakškategorijās – darītāji (The Doers), grāvēji (The Disrupters) un sapņotāji (The Dreamers).
Eiropas galvenā darītāja lomu, kā uzskata izdevums, nākamgad nāksies piemērot Itālijas premjerministram Džuzepem Kontem, kuram būs jācīnās ar valsts ekonomiskajām problēmām. Galvenās sapņotājas tituls tikmēr piešķirts Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētājai Ursulai fon der Leienai – viņa cer padarīt Eiropu atkal diženu.
 
Pati interesantākā tikmēr ir trešā – grāvēju – sadaļa, kur reitinga pirmajā vietā ierindots ziņapmaiņas lietotnes Telegram izstrādātājs Pāvels Durovs. Krievijas prezidenta Vladimira Putina vārds tikmēr atrodams vien saraksta sestajā vietā.
 
Durova bīstamība Eiropai skaidrota ar to, ka lietotne Telegram, atšķirībā no Rietumu līdziniekiem, neveic pienācīgu kontroli pār saturu un Telegram šā iemesla dēļ plaši izmanto visdažādākie ļaudis, ieskaitot populistus, radikāļus un konspirologus. Kā piemērs minēts fakts, ka Telegram Vācijā tiek izmantots antimasku protestu organizēšanai Berlīnē, norādot, ka uz šo lietotni protestu organizatori pārgājuši pēc tam, kad tādas sociālās platformas kā Facebook un Twitter apturējušas viņu "dezinformāciju un aicinājumus uz vardarbību".
 
Īpaši interesants šis jautājums vēl ir arī tādēļ, ka nākamgad ir gaidāms Eiropas Cilvēktiesību tiesas lēmums lietā par Telegram prasību pret Krievijas varas iestādēm. Šajā tiesā Durovs vērsās pēc tam, kad Krievijas varas iestādes pieprasīja iespējas piekļūt lietotnes saturam, bet pēc atteikuma sāka kavēt Telegram darbību. Abas puses nu jau kādu laiku gan ir izlīgušas, tomēr lieta no tiesas nav atsaukta un solās kļūt par sava veida pārbaudījumu Eiropai.
 
Vienlaikus Politico atzīst, ka rietumvalstu varas iestādēm bez Telegram izveidotāja piekrišanas nav iespēju ietekmēt Telegram saturu, bet kā iespējamais ietekmes veids tiek minēta aplikācijas izņemšana no App Store un Google Play. Ņemot vērā, ka
Telegram ir pilnībā nekomerciāls pasākums, nav gan skaidrs, kā šāds solis varētu ietekmēt lietotnes īpašnieku.
 
Svarīgākais šajā gadījumā gan ir nevis ar Telegram saistītās nianses, bet fakts, ka ietekmīgs izdevums par Eiropas potenciāli lielāko kaitnieku ir atzinis cilvēku, kuru vēl nesen uzskatīja par vārda brīvības ikonu. Un, tā kā Telegram darbībā kopš tā laika nekas nav mainījies, atliek secināt, ka izmaiņas notikušas priekšstatos par vārda brīvību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē