Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Otrdiena, 21. maijs
Ingmārs, Ernestīne, Akvelīna

Drošais ceļš uz skolu

Vairākus iepriekšējos gadus bija ierasts, ka Rīgā ap skolas laika sākumu tiek rīkota tāda kā informatīva kampaņa par bērnu drošu ceļu uz skolu. Autovadītāji tika mudināti braukt lēnāk un vecāki – laikus parādīt savām atvasēm, pa kuru ceļu drošāk ir nokļūt no mājām uz skolu un atpakaļ, bija informācija par jauniem ātruma ierobežojumiem, tostarp ātrumvaļņiem uz brauktuvēm pie mācību iestādēm. Šogad neko tādu nemana. Visdrīzāk tāpēc, ka šie vēstījumi būtu klajā pretrunā tam remonta darbu haosam, ko redzam pilsētas ielās.

Tiek solīts, ka ietvju izbūve centrā līdz septembra pirmajām dienām būšot pabeigta, bet vai ar to pietiek? Brauktuvju remonti turpināsies, tiem, kuri dzīvo vai mācās pilsētas centrā, arī ielu šķērsošana ir daļa no tā, ko saprotam ar vārdiem "drošs ceļš uz skolu". Būvtehnikas, būvmateriālu, ceļu remontētāju klātbūtne visu satiksmi (arī gājēju) apgrūtinās vēl pāris mēnešu. Nemaz nerunājot par putekļiem un dubļiem lietus laikā.

Vai to nevarēja laikus paredzēt un darbus organizēt daudz sakarīgākā veidā un termiņos? Protams, varēja. Tikai negribēja. Jo lēmumu pieņēmējiem svarīgāki šķita vēlēšanu cikla diktētie spēles noteikumi. Proti, visi nepopulārie darbi vai tādi, kas saistās ar apgrūtinājumiem vēlētājiem, jāpadara tūlīt pēc vēlēšanām, lai vēlākā posmā varētu plūkt paveiktā augļus. Cilvēku atmiņa ir īsa, jau nākamgad, kad gaidāmas Saeimas vēlēšanas, visas šā brīža nedienas būs daudzmaz aizmirsušās, atmiņā palikusi vien pašvaldībā atkalievēlēto aktīvā rosīšanās tūlīt pēc vēlēšanām, toties būs veikums, ko uzrādīt kā prasmīgas saimniekošanas apliecinājumu. Arī darbu organizēšanas vājās puses, ko šobrīd redzam, piemēram, Ministru kabineta noteikumos paredzēto pagaidu ietvju trūkumu vietās, kur gājēju kustība ierobežota, jau nākamgad varēs novērst, ar to demonstrējot spēju ieklausīties kritikā, neatkārtot kļūdas, laboties.

Cēloņi notiekošajam tātad saprotami. Bet tas nekādā ziņā nenozīmē, ka pieņemami. Viena lieta, ka šāda taktika noved pie daudz kritizētajiem apgrūtinājumiem, bet ne mazāk svarīgi – šāda visu ielu remontu "šturmēšana" vienā vasarā neveicina arī darbu izpildes kvalitāti. Būvfirmas jau ilgstoši sūdzas par labu darbinieku trūkumu. Ja lieli, piemēram, bruģēšanas darbu pasūtījumi ir tikai vienā vasarā, skaidrs, ka to izpildē jābalstās pamatā ne jau uz šīs jomas speciālistiem. Bet tas nozīmē, ka priekšā ir tikpat ilgstoša kļūdu labošana, kā to piedzīvojām Barona ielā. Tātad arī ne-drošais ceļš uz skolu būs aktuāls vēl krietnu laiku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē