Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Dedolarizācija bez vienprātības

Turpina pieaugt to pasaules valstu skaits, kuras paziņojušas par vēlmi vai gatavību samazināt ASV dolāra lomu to starptautiskajos norēķinos, bet kompānijas Eurizon aplēses liecina, ka dolāra daļa citu valstu valūtas rezervēs, kas šā gadu tūkstoša sākumā pārsniedza 70%, pērn noslīdējusi līdz 47%.

Tāpat dedolarizācija ir kļuvusi par vienu no galvenajām tēmām nerietumu valstu plašsaziņas līdzekļos, un ka šīs tendences var novest pie iespaidīgām problēmām ASV ekonomikai, atzīst arī eksperti.

Iemeslu atteikties no dolāra (plašākā nozīmē arī pārējām Rietumu valūtām) globālās dominēšanas nerietumu valstīm, raugoties no to skatupunkta, ir pārpārēm. Sākot ar to, ka unikāla recepte krīžu novēršanai nav atrasta (nav iestājušās solītās vēstures beigas), bet beidzot ar dolāra kā politiskās ietekmes instrumenta izmantošanu. Rezultātā viedoklis, ka dolāra statuss ir jāpazemina līdz tikai viena no norēķinu līdzekļiem statusam, nerietumu valstīs ir kļuvis par dominējošo.

Vienlaikus nerietumu pasaules intereses ir ļoti dažādas, un tāpat, kā tajā nepastāv vienots priekšstats, kādai pasaules kārtībai būtu jāstājas vienpolārās kārtības vietā, nav vienota priekšstata, kādai jāizskatās jaunajai (vai alternatīvajai) starptautiskajai finanšu sistēmai. Abi jautājumi arī ir cieši saistīti (var teikt, ka nedalāmi), turklāt priekšstats, ka ģeopolitika dominē pār ekonomiku, ir patiess ne vienmēr. Virknes valstu gadījumā ekonomika ir tā, kas nosaka ģeopolitisko virzību.

Kas attiecas uz alternatīvām, tās varētu būt norēķini nacionālajās valūtās, starptautiskas norēķinu vienības (Eiropā savulaik pastāvējušā ekija līdzinieka) izveide vai arī pāriešana uz Ķīnas juaņu (renminbi). Tajā pašā laikā norēķini nacionālajās valūtās ir sarežģīti un dārgi (ja vien runa nav par lieliem tirdzniecības partneriem) – valūtu ir daudz, un tās mēdz būt dažādas. Par starptautiskas norēķinu vienības izveidi pastāv dažādi kā piedāvājumi, tā viedokļi, kas, kam un cik varētu pienākties. Tieši tāpat dažāda ir attieksme pret juaņu un Ķīnas ekonomisko ietekmi. Papildus pastāv vēl citi tāpat pretrunīgi vērtēti scenāriji.

Galvenokārt viedokļu dažādība un acīmredzama nespēja nonākt pie vienprātības šobrīd ir galvenais iemesls, kāpēc ASV valda viedoklis, ka lai arī rit dolāra sistēmas erozija, tā dominējošais stāvoklis saglabāsies, pat samazinoties dolāra daļai globālā mērogā. Cits jautājums, ka gadījumā, ja netiks mainīta attieksme pret dolāru kā ietekmes instrumentu, šis viedoklis var izrādīties arī kļūdains.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē