Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +8 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Cik pārliecinoša būs Makrona uzvara?

Lai arī aizvadītajā svētdienā notikušo Francijas Nacionālās sapulces (parlamenta) vēlēšanu pirmajā kārtā Žana Lika Melanšona vadītā kreiso (vai precīzāk – zaļi kreiso) partiju koalīcija NUPES pavisam nedaudz apsteidza valsts prezidenta Emanuela Makrona atbalstītāju centrisko aliansi Ensemble (Kopā), uzvara vēlēšanu otrajā kārtā, kura notiks 19. jūnijā, tiek prognozēta prezidenta blokam. Galvenais jautājums savukārt ir, vai Ensemble izdosies iegūt parlamentārajam vairākumam nepieciešamos 289 deputātu mandātus.

Viens no būtiskiem iemesliem, kāpēc uzvara tiek prognozēta tieši Makrona blokam, ir fakts, ka Francijas parlamenta vēlēšanu sistēma kopumā ir labvēlīga politiskajam centram. Deputātu kandidātiem, lai viņi tiktu ievēlēti vēlēšanu pirmajā kārtā, ir jāiegūst vienlaikus kā vairāk par 50% nobalsojušu vēlētāju atbalsts, tā jāsaņem ne mazāk par 25% no visu konkrētā apgabala vēlētāju balsīm. Ja abas vai kāda no šīm prasībām nav īstenotas, kas notiek pārliecinošā vairākumā gadījumu (šoreiz pirmajā kārtā tika ievēlēti tikai pieci parlamentārieši no 577), seko vēlēšanu otrā kārtā, kurā piedalās vai nu visi kandidāti, kas saņēmuši vismaz 12,5% visu balsstiesīgo vēlētāju atbalstu, vai arī divi visvairāk balsu saņēmušie kandidāti. Lai kļūtu par vēlēšanu otrās kārtas uzvarētāju un attiecīgi parlamenta deputātu, pietiek ar vienkāršu balsu vairākumu.

Rezultātā arī Francijas parlamenta vēlēšanu otrā kārta savā ziņā līdzināsies valsts prezidenta vēlēšanu otrajai kārtai, kur Makrona pārliecinošu uzvaru nodrošināja pret labējo kandidāti Marinu Lepēnu balsojušie vēlētāji. Vienīgi šoreiz Lepēnas un arī republikāņu (Les Républicains) atbalstītāji ar augstu ticamības pakāpi balsos par centristu un pret kreisi radikālajiem kandidātiem, ja otrajā kārtā sacentīsies abu šo alianšu pārstāvji, bet kreisi noskaņotie vēlētāji – par centristiem un pret labējiem gadījumos, kad viņu kandidātu otrajā kārtā nebūs.

Ņemot vērā šo faktoru, tiek lēsts, ka Ensemble nākamajā parlamenta sasaukumā varētu iegūt 255–310, NUPES – 150–210, bet republikāņi – 40–60 deputātu mandātus. Savukārt gadījumā, ja Makrona blokam neizdosies iegūt vairākumam nepieciešamos 289 deputātu mandātus, tam būs nepieciešams vienoties ar republikāņiem. Turklāt situācijā, kad tikai mazāk nekā mēnesi iepriekš jau ir veikti pārkārtojumi valdībā, bet Makrons ir apsolījis virkni reformu, pret vismaz daļu no kurām potenciālajiem (un būtībā vienīgajiem iespējamajiem) koalīcijas partneriem ir nopietnas pretenzijas. Šāda situācija savukārt sola Francijas prezidentam kā iekšpolitiskas, tā ārpolitiskas problēmas nebūt ne vienkāršā laikā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē