Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 6. jūlijs
Anrijs, Arkādijs

Cik klusai jābūt Vecrīgai?

Vasarā līdz ar āra kafejnīcu darbību un brīvdabas pasākumu norisi aktualizējas jautājums par to, kā sabalansēt izklaides biznesa un iedzīvotāju intereses, vienlaikus arī veicinot tūristu piesaisti.

Daudzās Rīgas apkaimēs droši var sacīt "šis ir dzīvojamais rajons, te prioritāte ir iedzīvotāju naktsmiers", taču ar Vecrīgu un mūsu galvaspilsētas centru tik vienkārši nav.

Saistībā ar šo tēmu uzmanības vērti ir divi paziņojumi. Pirmais no tiem ir Latvijas Nekustamo īpašumu darījumu asociācijas vēstījums, ka Rīgas domē iesniegti priekšlikumi uzņēmējdarbības veicināšanai pilsētas centrā. Priekšlikumi paredz lielāku atbalstu tiem komersantiem, kuri vēlas ierīkot terases, paplašinot āra kafejnīcu darbību, kā arī nekustamā īpašuma nodokļa atcelšanu uz noteiktu periodu tiem iedzīvotājiem, kuri izvēlētos dzīvot Rīgas centrā (plašāku informāciju publicējusi aģentūra LETA 25. jūnijā). 

Otrais paziņojums ir Tiesībsarga biroja 1. jūlijā publiskotais vēstījums, kurā sacīts, ka iedzīvotāju tiesību aizsardzības mehānisms "nav efektīvs izklaides trokšņu gadījumā". "Likumdevējs ar efektīvu risinājumu kavējas, tāpēc tiesībsargs valdībai devis laiku to rast līdz 1. decembrim. Ja ne – tiesībsargs apsvērs iespēju vērsties Satversmes tiesā," teikts paziņojumā. Jāuzsver, ka ir runa par iedzīvotāju tiesībām uz naktsmieru, nevis par obligātu klusumu jebkurā diennakts stundā.

Tiesībsarga biroja internetvietnē atrodams apjomīgs atzinums, kurā analizēti ar izklaides biznesa troksni saistītie juridiski aspekti. Atzinumā iekļauts Rīgas Pašvaldības policijas (RPP) skaidrojums, ka Vecrīgā (un citur), kur atrodas daudz izklaides vietu, ir sarežģīti definēt vienu galveno trokšņa avotu. Ir ietverta arī RPP norāde, ka nav objektīvi saukt komersantu pie atbildības, pamatojoties tikai uz vienas personas sūdzību, jo tā var būt pārspīlēta vai pat apzināti nepatiesa. Jāuzsver, iepriekš arī Dienai likumsargi ir skaidrojuši, ka liecības par troksni jāiegūst no vairākiem lieciniekiem, jo gadījumos, kad sūdzas tikai viena persona, situācija realitātē var atšķirties no tās, kāda atainota sūdzībā. 

Vienlaikus ir skaidrs, ka diskusijas par izklaides biznesa troksni nerims. Tādēļ būtu svarīgi definēt Vecrīgas un pilsētas centra attīstības virzienus, lai gan iedzīvotāji, kuri apsver domu tur iegādāties mājokli, gan uzņēmēji, kuri plāno tur attīstīt izklaides biznesu, zinātu, ar ko rēķināties.

Un, protams, svarīgi ir neaiziet tādās traģikomiskās galējībās kā skaļi mūzikas dārdi ik nakti vai sūdzības par brīvdabas koncertiem, kas beidzas jau pirms pulksten 23.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē