Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Būs jāatrod kompromiss

Strīdi par obligāto vakcināciju pret Covid-19 dažādām profesionālajām grupām, kā arī nesenais konflikts Valsts kontrolē, kur darbu atstāja Sabiedrisko attiecību un iekšējās komunikācijas daļas vadītāja Līga Krapāne, jo bija parakstījusi publiskoto un valsts augstākajām amatpersonām nosūtīto 150 personu vēstuli, kas saistīta ar Covid-19 tēmu, liek domāt, ka nodarbinātības jomā par aktualitāti kļūst t. s. kovidlojalitāte.

Kas attiecas uz vakcināciju pret Covid-19, ir vērts vēlreiz atkārtot, ka pašreizējos apstākļos racionāla izvēle ir vakcinēties, turklāt arī tad, ja politiskās simpātijas neraisa liberāļu partijas Attīstībai/Par! veselības ministrs Daniels Pavļuts, bet vakcinācijas reklāmas kampaņas izskatās pēc nodokļu maksātāju naudas šķērdēšanas. 
Tomēr jautājums te ir par ko citu, respektīvi, par to, cik profesionālās ētikas aspektā plašas drīkst būt darba devēja tiesības pieprasīt, lai darbinieku viedoklis par visu, kas saistās ar Covid-19, saskan ar paša darba devēja viedokli? Turklāt nav jau allaž tā, ka darba devējs mudina ievērot epidemioloģisko piesardzību, bet darbinieks ir pret. Sociālajos tīklos ir pamanāmi arī uzņēmēji un vadītāji – kovidnoliedzēji un antivakseri. Dzirdēts arī par gadījumiem, kad darba dēvēji Covid-19 pirmā un otrā viļņa laikā ir uzstājuši, lai pat tie darbinieki, kuri var savus profesionālos pienākumus veikt attālināti, tomēr strādātu birojā vai vismaz apmeklētu sapulces klātienē, "jo vienmēr tā ir bijis". 

Protams, pieredzes stāsti var būt piesātināti ar pārspīlējumiem, taču, arī ieskatoties Valsts darba inspekcijas (VDI) interneta vietnē, redzams, ka Covid-19 temats tiešām ir ļoti aktuāls – piemēram, darbinieks atsakās lietot aizsargmasku, darba devējs vieglprātīgi izturas pret karantīnu, ir problēmas vienoties par attālinātu darbu un tamlīdzīgi. VDI gan uzsver, ka abām pusēm – gan darba devējam, gan darbiniekiem – jāņem vērā tas, ka "darba devējam jāveic pasākumi, kas vērsti uz darbinieku veselības aizsardzību darbā, lai samazinātu vai novērstu iespēju inficēties ar Covid-19". 

Pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem, faktiskā bezdarba līmenis jūnijā bija 7,8%, bezdarbnieku skaits – 72,6 tūkstoši, bet Nodarbinātības valsts aģentūrā reģistrēto vakanču skaits pārsniedza 20 tūkstošus. Situācija vairs nav tāda, kāda bija 2018.–2019. gadā, kad ekonomisti uzsvēra – darba tirgū noteikumus diktē darba ņēmēji, tomēr daudzviet arī šovasar darbinieku trūkst. 

Nestabilajā Covid-19 krīzes laikā darba devējiem nebūtu gudri konfliktēt ar profesionāliem darbiniekiem, bet darbiniekiem aizcirst durvis un aiziet tikai tāpēc, ka nesaskan uzskati par pandēmijas tēmu. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Leiena: Krievija fokusē hibrīduzbrukumus pret Somiju

Krievija tagad fokusē savus hibrīduzbrukumus pret Somiju, izmantojot nelegālos imigrantus, lai destabilizētu šo valsti, piektdien paziņojusi Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē