Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +19 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 19. septembris
Verners, Muntis

Austrija vēlēšanu priekšvakarā

Gada 29. septembrī Austrijā notiks Nacionālās Padomes (parlamenta apakšpalātas) vēlēšanas, par kuru uzvarētāju pirmoreiz valsts vēsturē acīmredzami kļūs nacionāli konservatīvā Austrijas Brīvības partija (Freiheitliche Partei Osterreich, FPO).

Austrijā šis gads tiek dēvēts arī par vēlēšanu supergadu, jo notiek kā Eiropas Parlamenta (EP), tā Nacionālās Padomes un virkne reģionālo vēlēšanu. Turklāt FPO – arī pirmoreiz vēsturē – jau saņēma lielāko vēlētāju atbalstu (nedaudz vairāk par ceturtdaļu balsu) EP vēlēšanās, kas tai ļāva nebūtiski apsteigt galvenos konkurentus – centriski labējo Tautas partiju un sociāldemokrātus. Aptaujas liecina, ka kopš šīm vēlēšanām atbalsts FPO ir vēl nedaudz palielinājies un stabili atrodas 27% apmērā.

Atbalsts abiem galvenajiem FPO konkurentiem kopš EP vēlēšanām tikmēr ir nedaudz samazinājies, tomēr galvenās šajā gadījumā ir izmaiņas atbalstā tām partijām, kuras atrodas ārpus nosacītā lielā trijnieka. Tā līdz 8% ir sarucis atbalsts zaļajiem – Tautas partijas partneriem valdošajā koalīcijā –, bet 10% austriešu ir gatavi balsot par liberālo (faktiski – ultraliberālo) bloku NEOS (Jaunā Austrija un Liberālais forums). 5% vēlētāju tikmēr ir gatavi balsot par Alus partiju (kura nosacīti pieder pie sociāli liberālā spārna), bet 3% – par atdzimušajiem, klasiskajiem komunistiem.

Turklāt dažiem no pēdējiem pastāv izredzes iekļūt parlamentā, jo, lai arī Austrijā vēlēšanas notiek pēc partiju sarakstiem, deputātu mandāti tiek dalīti katrā atsevišķi no kopumā 39 vēlēšanu apgabaliem. Iekļūšanai parlamentā ir nepieciešams saņemt vienam mandātam proporcionāli nepieciešamo balsu skaitu vienā apgabalā, un komunistiem tas ir pilnībā pa spēkam, piemēram, Zalcburgā.

Visas Austrijas mērogā šādi vēlētāju noskaņojumi tikmēr liecina, ka vienīgā teorētiski iespējamā divu partiju nākamā koalīcija ir FPO un Tautas partijas savienība. Nevienam citam tandēmam vairākuma parlamentā nebūs. FPO un Tautas partijas alianse gan ir mazticama. Abas šīs partijas var vienoties par iekšpolitiskajiem jautājumiem, taču to ārpolitiskie uzskati ir radikāli atšķirīgi. Tāpat doma par FPO līderi Herbertu Kiklu premjera krēslā atklāti biedē sistēmiskos politiķus un arī apvienoto Eiropu kopumā.

Rezultātā Austrijā ļoti ticama (atkal – pirmoreiz vēsturē) ir trīs partiju koalīcija (pastāv vairāki varianti). Cits jautājums, ka šāds solis tradicionāli padara sistēmiskās partijas tikai vēl nepievilcīgākas vēlētāju acīs un pēc tam atsaucas jau uz turpmāko vēlēšanu rezultātiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Iestāties par latviešu valodu

Temats par latviešu valodu un citām valodām mūsu sabiedrībā tiek aktualizēts laiku pa laikam, turklāt bieži tad, kad tuvojas vēlēšanas vai pavīd izmaiņas likumos un noteikumos.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē