Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +15 °C
Apmācies
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

ASV demokrātu izvēle

Kā aiz ASV robežām, tā pašās Savienotajās Valstīs kā negaidīts tiek vērtēts demokrātu kandidātes uz ASV prezidenta posteni Kamalas Harisas (un vienlaikus arī partijas vadības) lēmums par viņas pārinieku – kandidātu uz ASV viceprezidenta amatu – izraudzīties pat ASV maz zināmo Minesotas pavalsts gubernatoru, 60 gadu veco Timu Volzu.

Pēc tam kad kļuva skaidrs – esošā ASV prezidenta Džo Baidena vietu priekšvēlēšanu cīņā ieņems Harisa, plaši izplatīts kļuva viedoklis, ka par demokrātu kandidātu uz otro nozīmīgāko vēlēto amatu valstī (tostarp uz 101 senatora posteni) tiks nominēts kāds no partijas mērenā, centriskā spārna pārstāvjiem. Ar ASV politikai klasisku biogrāfiju un no kādas no svārstīgajām pavalstīm, kurās acīmredzami izšķirsies prezidenta vēlēšanu iznākums. Šāda izvēle demokrātiem nodrošinātu papildu priekšrocības svārstīgo vēlētāju acīs.

Par galvenajiem pretendentiem tika uzskatīti senators no Arizonas pavalsts Marks Edvards Kellijs, kā arī Pensilvānijas pavalsts gubernators Džošs Šapiro. Tomēr viena no viņiem vai kāda līdzīga politiķa vietā Harisa un partija nominēja plašam vēlētāju lokam maz zināmo Volzu (uzreiz pēc nominēšanas veikta aptauja liecina, ka 71% amerikāņu vai nu nav nekāda viedokļa par Volzu, vai arī viņi vispār pirmoreiz dzird šā politiķa vārdu), kurš pārstāv demokrātu kreisi liberālo nometni un zilo (demokrātu) pavalsti, kur pēdējais prezidenta vēlēšanās uzvarējušais republikānis ir vēl Ričards Niksons.

Arī Volzam, protams, ir savas priekšrocības. Būdams vienkāršas izcelsmes un no ASV vidienes, viņš spēj runāt šā – gaidāmajās prezidenta vēlēšanās ļoti svarīgā – reģiona vēlētājiem saprotamā valodā. Tāpat Volzs, kurš iepriekš ilgstoši pārstāvējis Minesotu Pārstāvju palātā, tiek uzskatīts par cilvēku ar plašiem sakariem Demokrātu partijā, kā arī par labu organizatoru un administratoru. (Ne velti viņš ieņem ASV gubernatoru – demokrātu asociācijas vadītāja amatu, viens no galvenajiem asociācijas uzdevumiem ir tās biedru atbalstīšana vēlēšanās, tostarp piesaistot līdzekļus, organizējot kampaņas u. c.)

--*-Cits jautājums, ka arī demokrāti tagad ir aizgājuši pa republikāņu ceļu, un abu partiju kandidāti pārstāv tikai vienu šo partiju spārnu, pie kam ne tuvu tendētu uz izlīgumu. (Arguments, ka Volzs ilgu laiku karjerā ir bijis mērens centrists, šajā gadījumā nedarbojas – tagad viņš ir viens no pašiem liberālākajiem gubernatoriem ASV.) Tas acīmredzami nozīmē – arī pēc vēlēšanām ASV iekšpolitiskā spriedze paliks ļoti augstā līmenī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Iestāties par latviešu valodu

Temats par latviešu valodu un citām valodām mūsu sabiedrībā tiek aktualizēts laiku pa laikam, turklāt bieži tad, kad tuvojas vēlēšanas vai pavīd izmaiņas likumos un noteikumos.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē