Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +25 °C
Skaidrs
Svētdiena, 30. jūnijs
Tālivaldis, Mareks

Asānža lietas noslēgums

Nedēļas vidū pēc vienošanās ar ASV varasiestādēm par daļēju vainas viņam izvirzītājās apsūdzībās atzīšanu brīvību atguva un dzimtajā Austrālijā atgriezās interneta projekta WikiLeaks dibinātājs Džūljans Asānžs.

Tiesas sēde tikmēr notika iespējami tālāk no vietām, kurās varētu pulcēties Asānža atbalstītāji, – ASV Klusā okeāna teritorijas Ziemeļu Marianu salu galvaspilsētā Saipanā. Sēdes laikā Asānžs atzina vainu ASV spiegošanas likuma pārkāpšanā, kā arī vairākkārt apliecināja, ka dara to pēc brīvas gribas un neviena nepiespiests. Vienošanās ietvaros viņam tika piespriests Lielbritānijas cietumā jau pavadīto nedaudz vairāk par pieciem gadiem ilgs cietumsods, kamdēļ Asānžs uzreiz pēc sprieduma pasludināšanas atguva brīvību. Vienlaikus vienošanās paredz vairākus papildu noteikumus, un ir maz šaubu, ka tai ir arī nepubliskā daļa.

Gana izplatīts ir viedoklis, ka Asānža atbrīvošana ir ASV demokrātu administrācijas mēģinājums palielināt savu atbalstītāju skaitu pirms novembrī gaidāmajām vēlēšanām (WikiLeaks dibinātājam netrūkst simpatizantu liberāli noskaņoto amerikāņu vidū), kā arī centieni atņemt vienu no trumpjiem ASV globālajiem oponentiem. Kuri uz visiem pārmetumiem par cilvēktiesību pārkāpumiem līdz šim gandrīz nemainīgi mēdza atbildēt ar atsaukšanos uz Asānža lietu.

Vēl viens Asānža atbrīvošanas iemesls acīmredzami ir fakts, ka kopējā situācija pasaulē ir mainījusies un atmaskojumi, kuri WikiLeaks ziedu laikos bez īpaša pārspīlējuma grāva virknes valstu (un pirmkārt jau ASV) starptautisko prestižu, kā arī daudzu politiķu karjeras, šobrīd pat labākajā gadījumā raisa vien pieticīgu reakciju. Tiekot nekavējoties ieskaitīti ne tikai dezinformācijas un ienaidnieka propagandas, bet arī misinformācijas (nepilnīgas un no konteksta izrautas) vai pat malinformācijas (patiesas, taču nevēlamas) kategorijās. Jauni laiki, jaunas nacionālās un citas intereses un jauni spēles noteikumi.

Asānžam un viņam līdzīgiem trauksmes cēlājiem un taisnības cīnītājiem šajā jaunajā pasaulē īpaši daudz vietas nav, un pēc būtības par to liecina arī gan WikiLeaks dibinātāja vienošanās ar ASV varasiestādēm, gan daudzu savulaik skaļos atmaskojumus publicējušo plašsaziņas līdzekļu (piemēram, britu The Guardian) gana pesimistiskā reakcija uz šo vienošanos. Vienlaikus Asānžs, neraugoties uz viņa darbības radikāli pretrunīgajiem novērtējumiem un tikpat pretrunīgi vērtēto šīs darbības de facto finālu, daudziem ir un paliks viens no konkrēta laika posma spilgtākajiem varoņiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē