Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Amerikāņu secesijas rēgs

Amerikas Savienoto Valstu socioloģisko pētījumu kompānijas Bright Line Watch reizi pusgadā veiktās aptaujas par secesijas jeb atdalīšanās no Savienotajām Valstīm atbalstītāju skaitu piecos ģeogrāfiskajos ASV reģionos liecina par tās piekritēju skaita ievērojamu pieaugumu pēdējā pusgadā.

Īpaši redzams šis pieaugums ir divos reģionos, kuru lielākā daļa savulaik ietilpa Meksikas sastāvā un kas tika pievienoti ASV pēc kara ar šo valsti – Dienvidos un Klusā okeāna piekrastē. Turklāt zināma veida paradokss slēpjas faktā, ka secesijas piekritēju skaits acīmredzami vēršas plašumā neatkarīgi no reģionu un to pavalstu iedzīvotāju politiskajām simpātijām. Ja vienkāršoti, tad brīvā peldējumā vēlas doties aizvien vairāk gan Teksasas republikāņu, gan Kalifornijas demokrātu.

Atbilstīgi šā gada jūlijā publiskotās (jūnijā veiktās) aptaujas rezultātiem visvairāk secesijas atbalstītāju ir ASV dienvidos ar Teksasu priekšgalā – kopumā 44%, bet republikāņu atbalstītāju vidū šis rādītājs sasniedzis pat 66%, lai gan vēl šā gada janvārī publiskotajā iepriekšējā aptaujā bija 50%. Klusā okeāna piekrastē jeb galvenokārt Kalifornijas pavalstī pret šķiršanos no Vašingtonas savukārt neiebilstu 39% iedzīvotāju, turklāt demokrātu partijas atbalstītāju vidū šis rādītājs sasniedzis 47%.

Abos – gan Teksasas, gan Kalifornijas – gadījumos (lai arī aptauja attiecas uz plašākiem reģioniem, tomēr galvenās, protams, it tieši šīs pavalstis) arī netrūkst iemeslu vismaz padomāt par pilnīgu neatkarību. Tam ir vēsturiski priekšnoteikumi un precedenti (Teksasa jeb Vientuļās zvaigznes pavalsts pēc ASV – Meksikas kara neatkarīgas valsts statusā atradās pat desmit gadu), katra no šīm pavalstīm kā neatkarīga vienība atrodas pasaules desmit lielāko ekonomiku sarakstā, turklāt vismaz Teksasas gadījumā šī ekonomika ir ļoti pašpietiekama u. c. Tāpat tajās arī vienmēr ir pastāvējis gana vērā ņemams secesijas atbalstītāju skaits, kas, piemēram, Teksasā konstanti atradies ap 20% robežās.

Bright Line Watch, kas ASV tiek uzskatīta par nopietnu kompāniju, aptauja, protams, aptver plašu ar iepriekš aprakstīto tendenci saistītu jautājumu loku, pie kam pamatā cenšoties iztikt bez kāda situācijas novērtējuma. Tas arī nav nepieciešams, jo skaitļi bezkaislīgi runā paši un gana uzskatāmi liecina, ka jau 2022. gadā, kad ASV gaidāmas nākamās starpvēlēšanas, ASV nozīmīgajās pavalstīs neatkarības piekritēji ar gana augstu ticamības pakāpi var sasniegt to robežu un arī pārliecību, pēc kurām sākas jau pavisam reāla virzība pretī neatkarībai. Citiem vārdiem sakot, tad secesija gatavojas kļūt par nozīmīgu faktoru ASV politikā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē