Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne
Advokātu biroji apvienojas, un tas notiek ne tikai Latvijā un Eiropā – ir liela aktivitāte no ASV un Ķīnas advokātu biroju puses, secina Agris Bitāns

Svarīgi būt profesionāļiem

Pēdējā pusotra gada laikā notikuši divi būtiski advokātu biroju apvienošanās procesi – apvienojušies advokātu biroji Cobalt un Borenius (pašlaik strādā ar nosaukumu Cobalt), kā arī Kļaviņš Ellex ar Glimstedt un partneri (patlaban strādā ar nosaukumu Ellex Kļaviņš), informē Latvijas Zvērinātu advokātu padomes (LZAP) priekšsēdētājs Jānis Rozenbergs un uzsver: "Ņemot vērā, ka apvienošanās procesos iesaistīti Latvijas mērogiem lieli biroji, apvienošanās vērtējamas kā nozīmīgi notikumi valsts advokatūrā." Jāatgādina, ka, noslēdzoties advokātu biroju Glimstedt un partneri un Ellex Kļaviņš apvienošanās procesam, Ellex Kļaviņš kļuva par vērienīgāko advokātu biroju Latvijā, uzsver šī biroja pārstāvji.

Rozenbergs arī pauž viedokli, ka nav pārliecināts, "vai ir pamats runāt par izteiktu apvienošanās tendenci, jo citas Latvijas mērogiem lielu advokātu biroju apvienošanās pēdējā laikā nav notikušas".

LZAP priekšsēdētājs teic, ka, "atminoties Eversheds Bitāns nosaukuma maiņu uz Eversheds Sutherland Bitāns, jāpiezīmē, ka apvienošanās netika veikta Latvijas advokātu biroju līmenī, bet attiecas uz starptautisku advokātu biroju tīklu saplūšanu". 

Savukārt Eversheds Sutherland vadošais partneris Agris Bitāns uzskata, ka "sadarbība ar ASV biroju Sutherland Asbill & Brennan (tagad – Eversheds Sutherland) sniedz iespēju strādāt ar ASV bāzētiem klientiem, kuru uzņēmējdarbība attīstījusies Eiropā. Savukārt esošajiem klientiem paveras plašākas sadarbības iespējas ar ASV".
 

Katra paša izvēle

Rozenbergs uzsver, ka "praktizēšanas formu katrs advokāts izvēlas pats. Darbam lielākā komandā nav radīti visi advokāti. Lielākā daļa Latvijas advokātu izvēlas praktizēt individuāli vai arī salīdzinoši nelielos birojos".

Lielos advokātu birojos ir "sarežģītāki biroja administrēšanas procesi, interešu konflikta pārbaudes un klientu apstiprināšanas procedūras", pieļauj LZAP priekšsēdētājs un mudina ņemt vērā, ka "tajā pašā laikā lielāks kopā strādājošu advokātu skaits kopumā var atvēlēt vairāk resursu mūsdienu prasībām atbilstoša materiāltehniskā nodrošinājuma iegādei un uzturēšanai, mācībām un aktuālās literatūras iegādei". 

Viņš arī uzskata, ka, advokātiem praktizējot lielā birojā un "lietu vešanā sadarbojoties ar kolēģiem, samazinās iespēja, ka varētu būt nepieciešama tiesas sēžu atlikšana saistībā ar kāda advokāta aizņemtību citā tiesas procesā, un tas sniedz pozitīvu efektu tiesu sistēmai kopumā. Turklāt lielākiem advokātu birojiem ir iespēja ātri mobilizēt lielāku cilvēku un darba laika resursu klientiem steidzamu jautājumu risināšanā. Tas individuāli praktizējošiem advokātiem dažkārt var būt neiespējami".
 

Sistēmas pilnveidošanai

Tieslietu ministrija (TM) uzskata, ka būtiska ir advokāta sniegtās juridiskās palīdzības kvalitāte, nevis praktizēšanas veids – individuāli vai birojā, norāda TM pārstāve Lana Ivulāne. TM ieskatā – lai celtu kvalitāti, svarīgi pilnveidot visu advokatūras sistēmu kopumā. 

"Ar tieslietu ministra rīkojumu izveidota darba grupa advokatūras institūta darbības kvalitātes pilnveidei, lai risinātu ar advokatūras institūta darbību un attīstību saistītus jautājumus. TM strādā pie Advokatūras likuma grozījumiem, ar kuriem tiks noregulēti arī vairāki jautājumi tieši par advokātu biroju atbildību, tai skaitā gadījumos, kad notiek advokātu biroju reorganizācija," skaidro Ivulāne.

Top komentāri

Insaiders
I
Nevis apvienošanās kā tendence, bet viens iet pie otra, tad šķirās, tad atkal iet pie otra. Tas notiek visu laiku. Un viss tikai naudas dēļ.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses