Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Stratēģijas atšķiras

Pasīvie plāni jeb indeksu plāni ir viena no populārākajām izvēlēm pensijas pārvaldīšanai Latvijā, taču to ienesīgums mēdz būtiski atšķirties.

Katram pensiju pārvaldniekam ir sava stratēģija, kā izveidot savu portfeli, un šī stratēģija ilgtermiņā ietekmē to, ar kādu atdevi palielināsies iedzīvotāju pensiju uzkrājums.

Nozīmīgākais efekts, kas ietekmē pensijas uzkrājuma pieaugumu, ir pārvaldnieka stratēģiskais lēmums par līdzekļu sadalīšanu starp dažādiem fondiem un ģeogrāfiskajiem tirgiem. Pārvaldnieku taktiku un iepriekš minētās izvēles ikviens var aplūkot un analizēt portālā Manapensija.lv, kur zem attiecīgā pensijas plāna profila iespējams apskatīt pārvaldnieka sniegtās ceturkšņu atskaites. Šajos ziņojumos pieejama informācija par finanšu instrumentu izvēli, naudas līdzekļu izvietošanas īpatsvaru starp dažādiem fondiem, tautsaimniecības sektoriem un pasaules reģioniem, kā arī pārvaldnieka komentāri par aktuālo situāciju tirgū.

Padziļinātai analīzei būtu vēlams izpētīt un salīdzināt pārvaldnieka lielāko ieguldījumu izvēles. Tas ļaus izprast, vai pensijas pārvaldnieks iegulda naudu uzņēmumos, kuru nākotnei tic arī klients.

Jāuzsver tas, ka pensiju pārvaldnieku izvēles var būtiski atšķirties ģeogrāfiskajos tirgos, proti, kurās pasaules daļās līdzekļus investēt un kādās proporcijās. Tradicionāli lielākais naudas īpatsvars tiek ieguldīts Ziemeļamerikas tirgos, taču atšķirības var novērot attiecībā uz pārvaldnieku izvēlēm investēt Āzijā, Āfrikā vai citviet. Katrs pasaules reģions ekonomiski attīstās savā tempā, tāpēc dažkārt novērojamas diezgan lielas atšķirības, kas neapšaubāmi ietekmē pensiju plānu ienesīgumu. Patlaban vērā ņemamu atšķirību ekonomikas attīstības dinamikā redzam starp ASV un Eiropu, un diemžēl mums tuvējās ekonomikas nav tik veiksmīgas. Šādā situācijā ieguvēji ir to pensiju plānu klienti, kuru ieguldījumu īpatsvars ASV uzņēmumos ir lielāks. 

Vēl jānorāda, ka, apskatot datus līdz augusta beigām, redzams: indeksu plānu, kuri iegulda līdz 100% uzņēmumu akcijās, ienesīgums diezgan krasi atšķiras tieši dažādo investīciju stratēģiju dēļ. Proti, dažādu plānu vērtības pieaugums ir bijis robežās starp plus 11,08% līdz plus 16,15%.

Iedzīvotājiem jāatceras, ka sava pensijas uzkrājuma t. s. tīrais ienesīgums, ko iespējams aplūkot Manapensija. lv, tiek aprēķināts, ņemot vērā pārvaldnieka komisijas maksas. Indeksu plāniem komisijas maksas var svārstīties starp 0,08% un 0,5% gadā. Praksē tas nozīmē, ka, izvēloties plānu ar augstāko pārvaldīšanas maksu, var izveidoties situācija, kurā atšķirībā no kopējā finanšu apjoma pensijas uzkrājums var neiegūt vairākus simtus vai pat tūkstošus eiro gadā.

Šī iemesla dēļ ir svarīgi būt informētiem par dažādu plānu komisijas maksām un izvēlēties izdevīgāko.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses