Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds
Valsts mērogā par prioritāti nepieciešams izvirzīt tādas rūpniecības produkcijas, kam ir būtiska pievienotā vērtība, ražošanu, uzskata nozares pārstāvji. Attēlā – Ventspils metināšanas rūpnīca, kur gatavo augstas kvalitātes konstrukcijas

Rūpniecībā kāpums par spīti grūtībām

Pēdējā gada pozitīvās globālās tautsaimniecības pārvērtības par ieguvējiem padarījušās Latvijas rūpniecības uzņēmumus. Augošās eksporta iespējas un lielāka naudas aprite vietējā tirgū ļāvušas Latvijas apstrādes rūpniecībai augustā salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo mēnesi palielināt rūpniecības produkcijas izlaidi par 12,1%, produkcijas izlaides pieauguma tempam sasniedzot augstāko punktu kopš 2012. gada augusta. Savukārt gada astoņos mēnešos pret šo laika periodu pērn apstrādes rūpniecības produkcijas izlaides apjomi kāpuši par 8,5%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Pateicoties šobrīd labvēlīgajai tirgus konjunktūrai, rūpnieki līdzīgi kā būvniecības nozares pārstāvji apliecina vislielāko optimismu dažādu tautsaimniecības nozaru pārstāvju vidū, atklāj jaunākais Citadele Index pētījums. Bankas Citadele ekonomists Mārtiņš Āboliņš uzsver, ka no makroekonomisko procesu viedokļa pasaules tautsaimniecībā šobrīd ir labākā situācija pēckrīzes periodā. "Izaugsmes tendences ir pozitīvas visās pasaules lielākajās ekonomikās, starptautiskā tirdzniecība šogad augusi par gandrīz 10% pēc vairāku gadu stagnācijas un ekonomikas noskaņojums Eiropā sasniedzis augstāko līmeni kopš 2007. gada. Tas redzams arī Latvijas eksporta un rūpniecības rādītājos, kas šogad aug daudz straujāk nekā mūsu ekonomika kopumā," situāciju raksturo Āboliņš. Viņš paredz, ka šogad kopumā apstrādes rūpniecības pieaugums varētu sasniegt aptuveni 9%. "Lai gan augustā rūpniecības izaugsme sasniedza jau 12%, gada nogalē tai vajadzētu kļūt mērenākai. Atsitiens pasaules tirdzniecībā, kas sākās pērnā gada rudenī, drīz būs beidzies un diez vai pasaules tirdzniecība aug par 10% arī tālāk. Drīzāk šis pieaugums varētu nokonverģēt uz kādiem 5–6%, un tas atspoguļosies arī Latvijas rūpniecībā un eksportā," potenciālās tendences ieskicē bankas eksperts.

Arī paši rūpnieki norāda uz tirgus labvēlību. "Ņemot vērā iepriekšējos gados veiktās investīcijas ražošanas jaudu palielināšanā, šogad koncerna Latvijas finieris kopējā apgrozījuma pieaugums Baltijas valstīs un Somijā tiek prognozēts aptuveni 10% apmērā. Uzņēmuma attīstību ietekmē arī ekonomiskā izaugsme un līdz ar to patēriņa pieauguma tendences būtiskākajos eksporta tirgos Eiropas Savienības valstīs. Tas dod pamatu pozitīvam vērtējumam arī par Latvijas apstrādes rūpniecības kopējo attīstību," situāciju vērtē vērienīgā kokapstrādes uzņēmuma Latvijas finieris padomes priekšsēdētājs Uldis Biķis. Uz pasaules tirgu labvēlību norāda arī Valmieras stikla šķiedrā, kur, pēc uzņēmuma valdes priekšsēdētāja Andrē Švionteka teiktā, tiekot strādāts ar maksimāli iespējamo ražošanas jaudu, kompānijai pilnībā pārdodot savus produktus. "Iespēju robežās katru gadu palielinām ražošanas un pārdošanas apjomus, tomēr izteikti augstā pieprasījuma dēļ joprojām nespējam pilnībā realizēt visus klientu pasūtījumus," teic Švionteks. Viņš norāda uz investīcijām Valmiera Glass Grupas attīstībā, un plānots, ka nākamgad – līdz ar jaunās stikla šķiedras ražošanas krāsns un stikla šķiedras pārstrādes ražotnes darbības uzsākšanu ASV – tiks ievērojami palielinātas ražošanas jaudas.

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena otrdienas, 10.oktobra, numurā! 

Top komentāri

Trollis JT
T
Patiesi vārdi! Rūpniecība mums ir tik tiešām attīstījusies "par spīti". Varu tikai novēlēt, lai turpina spītēt un rādīt visiem augsti paceltu vidējo pirkstu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses