Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Lielo pilsētu vadītāji vēlas diskusiju ar Pašvaldību savienību par finanšu izlīdzināšanas sistēmu

Latvijas Lielo pilsētu asociācijas (LLPA) biedri pēc tikšanās ar vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Edmundu Sprūdžu apņēmušies aprēķināt budžeta konsolidācijas pasākumu tiešo un netiešo ietekmi uz katras pilsētas budžetu, kā arī aicināt Latvijas Pašvaldību savienību (LPS) rīkot ārkārtas sēdi, lai pārrunātu kopējo situāciju par budžeta konsolidācijas pasākumu ietekmi uz pašvaldībām, kā arī pašvaldību finanšu izlīdzināšanas jautājumus.

Realizējot administratīvi teritoriālo reformu, izveidotas viena līmeņa pašvaldības, tomēr likumā saglabāts sadalījums ‘republikas nozīmes pilsētas’ un ‘novadi’, kā arī finanšu nepieciešamības sadalē saglabāts sadalījums, kas pēc būtības ir republikas nozīmes pilsētu atbalsts novadu pašvaldībām. Šāda sistēma neapmierina LLPA.

Viņi uzsver, ka lielākās atšķirības pastāv nevis starp republikas nozīmes pilsētām un novadiem, bet tieši starp dažādu novadu pašvaldībām, kas radot nevienlīdzīgu situāciju. “Esošā Likuma redakcija paredzēja šo nevienlīdzīgo situāciju saglabāt līdz 2012. gadam, diemžēl darbs pie jaunā PFI likuma koncepcijas ir iekavējies, un nu jau ir skaidrs, ka nākamajā gadā republikas pilsētu atbalstu novadu pašvaldībām plānots turpināt,” teikts LLPA paziņojumā, kas izplatīts pēc tikšanās ar ministru.

Sākotnēji bija paredzēts, ka Finanšu ministrija, veicot pašvaldību finanšu izlīdzināšanas aprēķinus 2012. gadam, piemēro likumā „Par pašvaldību finanšu izlīdzināšanu” noteiktos demogrāfisko kritēriju īpatsvarus. Termiņš, līdz kuram Ministru kabinets iesniedz Saeimai likumprojektu “Par pašvaldību finanšu izlīdzināšanu”, tagad tas ir noteikts 2011. gada 31. decembris. Taču vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas izstrādātā likumprojekta apspriešanas gaita un virzība LLPA liek apšaubīt likumprojekta iesniegšanu Saeimā noteiktajā termiņā.

“Uzskatām, ka izlīdzināšanai ir jābūt ne tikai pašvaldību starpā, bet arī valstij ir būtiski jāpalielina sava dotācija Pašvaldību izlīdzināšanas fondā. Valstij ir jāuzņemas atbildība par līdzsvarotu reģionālās politikas izveidi un vienmērīgu valsts attīstību”, minēts LLPA paziņojumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses