Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

LG alternatīvus gāzes piegādes ceļus paredz ne ātrāk kā 2017. gadā

Alternatīvi gāzes piegādes ceļi Latvijai, piemēram, Lietuvas un Polijas starpsavienojuma vai reģionāla sašķidrinātās dabasgāzes termināļa veidā, paredzami ne ātrāk kā 2017.gadā, uzskata gāzes apgādes kompānija AS Latvijas Gāze (LG).

Līdz tam laikam arī nebūtu iespējams veikt reālu tirgus liberalizāciju, savukārt simboliska liberalizācija bez alternatīvām palielinās patērētāju izdevumus.

Latvijai Eiropas Savienībā (ES) noteikts izņēmuma stāvoklis attiecībā uz tirgus liberalizāciju, jo nav iespējams saņemt dabasgāzi no citiem avotiem kā vien Krievijas. Vienlaikus noteikts, ka izņēmuma stāvoklis beidzas brīdī, kad tiek realizēts cits piegādes ceļš, stāsta LG preses sekretārs Vinsents Makaris, LG uzskata, tas nebūs ātrāk par 2017.gadu.

LG uzskata, ka simboliska tirgus liberalizācija sadārdzinot pakalpojumus - izmaksas veidosies gan no uzņēmuma sadalīšanas, gan arī šo uzņēmumu administrēšanas, lai gan reālas alternatīvas nebūs. "LG uztrauc simboliskās liberalizācijas ietekme uz klientu rēķiniem un maksātspēju. Lai arī cik daudz nebūtu mītu, Latvijā dabasgāzes tarifi jau šobrīd ir vieni no zemākajiem ES bez visas liberalizācijas," norādīja Makaris.

Viņš arī norādīja, ka līgums, kas tika slēgts starp valsti un LG akcionāriem, paredz monopolu līdz 2017.gadam un saglabāt uzņēmumu nesadalītu. Makaris arī uzsvēra, ka līgums uzlika virkni pienākumu LG, kas tikuši pildīti.

LG pārstāvis nekomentēja, kādus nosacījumus varētu izvirzīt sarunās ar Latvijas valsti par tirgus liberalizāciju, norādot, ka tās notiks ar akcionāriem.

Jau ziņots, ka Ekonomikas ministrija (EM) rosinās Ministru kabinetu lemt par pilnvarojumu veikt sarunas ar LG un tās akcionāriem, lai "konstruktīvi, ievērojot dabasgāzes lietotāju un energoapgādes komersantu intereses, risinātu jautājumus par Latvijas dabasgāzes tirgus liberalizāciju". EM iesniegs valdībai informatīvo ziņojumu par nepieciešamajām darbībām Latvijas dabasgāzes tirgus liberalizācijai ar priekšlikumiem tālākajām darbībām, kuru rezultātā Latvijā tiktu pārņemti ES dabasgāzes iekšējā tirgus vienoti nosacījumi, nodalīts pārvades sistēmas operators un nodrošināta trešās puses pieeja dabasgāzes transportam un uzglabāšanai ar brīdi, kad tiks uzsāktas alternatīvas dabasgāzes piegādes Baltijas valstīs.

EM norādījusi, ka situācija visās trīs Baltijas valstīs ir atšķirīga un Latvijai gāzes tirgus liberalizācija jāveic brīdī, kad ir nodrošinātas alternatīvas gāzes piegādes.

Savukārt bijusī ilggadējā Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas vadītāja, tagad AS Olainfarm padomes priekšsēdētāja Valentīna Andrējeva intervijā biznesa portālam "Nozare.lv" pauda viedokli, ka 2017. gadā plānotā gāzes tirgus liberalizācija viennozīmīgi būs tikai formāls pasākums, jo Latvijai ir tikai viens savienojums ar Krieviju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses