Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Komercbanku asociācija neatbalsta atstāto atslēgu principu kreditēšanā

Saeimas neatkarīgo deputātu grupa ir iniciējusi likumdošanas grozījumus, kas paredz Latvijā ieviest "atstāto atslēgu principu" jeb iespēju segt kredītu, atdodot bankai ieķīlāto īpašumu. Latvijas Komercbanku asociācija (LKA) neatbalsta šādu iniciatīvu un uzskata šo diskusiju par pāragru, portālu Diena.lv informēja asociācijas pārstāve Baiba Melnace.

Likuma izmaiņu ierosinātāji šo iniciatīvu esot pārrunājuši arī ar LKA pārstāvjiem Mārtiņu Bičevski un Gunti Beļavski, kuri "neiebilst pret šo ideju kopumā". Tomēr asociācijas pārstāvji Dienai.lv norādīja, - pieņemot grozījumus, paredzamas vairākas negatīvas ietekmes, tādēļ LKA šo iniciatīvu neatbalsta.

"Jau pašlaik likumi Latvijā neaizliedz šādus kredītus, un atsevišķas bankas šādu pakalpojumu (kredītu) tirgū piedāvā. Tas ir, aizdevējs un kredīta ņēmējs brīvprātīgi var vienoties par abpusēji pieņemamiem līguma nosacījumiem. Taču, ja ar likuma normām šādu pieeju padara par obligātu, kredītu pieejamība klientiem krasi samazinās, jo pieaug riski. Sekas tam būs lielāka aizņēmēja līdzdalība jeb pirmā iemaksa (aptuveni 30%) un augstākas aizdevumu procentu likmes. Īpaši smagi tas var skart jaunās ģimenes, kam nepieciešams pirmais mājoklis, bet nav pietiekami lielu sākotnējo uzkrājumu," uzsvēra LKA.

Tāpat sagaidāma arī negatīva ietekme uz ekonomiku kopumā un mājokļu tirgu - daudz ilgāk saglabāsies iesaldēts nekustamā īpašuma tirgus, jo nebūs banku piedāvātu kredītresursu aprites atjaunošanai. Katra mājokļa būvniecība vai atjaunošana ir ieguldījums Latvijas ekonomikā caur būvniecības nozari, tādējādi, bremzējoties mājokļu kreditēšanai, tiek samazināta kopējā ekonomikas izaugsme. Atjaunojoties stabilam ekonomikas pozitīvās izaugsmes ciklam, pie šīs diskusijas var atgriezties, un tieši šādu viedokli LKA ir paudusi visās diskusijās.

LKA pārstāvji uzsvēra, ka, tiekoties ar deputātiem komisiju un frakciju sanāksmēs, ir skaidri pauduši šo viedokli un izskaidrojuši iespējamās negatīvās sekas. Tāpat deputātiem ir sniegta arī informācija, ka līdz šim "nolikto atslēgu" princips ir bijis ieviests tikai vienā pasaules valstī - atsevišķos štatos ASV, kur tā darbību nodrošināja sarežģīta vērtspapīru sistēma un kas noveda pie hipotekāro kredītu burbuļa plīšanas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Konkurējot par darbiniekiem

Darbinieku prioritātes un vajadzības pēdējā laikā ir strauji mainījušās, tāpēc tradicionāls "labumu grozs", kur ietilpst tikai standartizēti ieguvumi, kā, piemēram, veselības apdro...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses