Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā 0 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Ilgtspējīga akvakultūra Baltijas jūrā. Idejas?

Līdz 27. jūnijam interesenti – gan studenti, gan jaunuzņēmumu komandas un citi – aicināti pieteikties starptautiskam tiešsaistes hakatonam HACK DigitalSea’21. Tajā 3. un 4. jūlijā tiks meklēti risinājumi ilgtspējīgas akvakultūras attīstībai Baltijas jūras reģionā.

Hakatonu pirmo reizi Baltijas valstu vēsturē organizē trīs EIT Food (Eiropas Inovāciju un tehnoloģijas institūta zināšanu un inovāciju kopienas) reģiona centri – AgriFood Lithuania DIH, Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) un Tartu Biotehnoloģijas parks. Organizatori norāda, ka Digitālās jūras hakatons ir iespēja meklēt inovatīvus aktuālo problēmu risinājumus un jaunas iespējas tur, kur mēs bieži aizmirstam paskatīties, – jūrā, kas nav tikai kuģu ceļš vai osta, bet arī svarīga ilgtspējīgas vides ekosistēmas, pārtikas piegādes ķēdes, loģistikas un atjaunojamās enerģijas sastāvdaļa. 

Piemēram, Eiropas Komisija ir noteikusi mērķi līdz 2030. gadam palielināt atjaunojamās enerģijas daudzumu no jūras līdz piecām reizēm un līdz 2050. gadam – pat līdz 25 reizēm. Baltijas jūra ir ceturtā vispiesārņotākā pasaulē. Ķīmiskais piesārņojums un eitrofikācija, intensīva kuģu satiksme, kā arī pārzveja un grunts tralēšana ir nodarījusi nopietnus postījumus Baltijas jūras ekosistēmai. Vienlaikus jūrā joprojām ir daudz neizmantota potenciāla, piemēram, biomasu, kas iegūta no makroaļģēm, var izmantot pārtikas vai citu vērtīgu produktu ražošanai. Pagaidām gan makroaļģu audzēšana un ražas novākšana Baltijas jūrā vēl ir tikai sākumstadijā. 

Hakatona dalībnieki tiek aicināti izvēlēties kādu konkrētu industrijas izaicinājumu vienā no četrām jomām: precīzās zivsaimniecības un akvakultūras; ilgtspējīga vide; uzlaboti loģistikas risinājumi un atjaunojamā enerģija. Komandu radītos risinājumus vērtēs starptautiska žūrija, izvēloties uzvarētājus un nosakot visattīstītāko risinājumu, spēcīgāko ideju un komandu, kas hakatona laikā sasniegs lielāko progresu. 

Katras šīs kategorijas uzvarētājiem tiks piešķirta naudas balva 4000 eiro vērtībā. Komandas sacentīsies arī par balvām no hakatona sadarbības partneriem. 

Vairāk informācijas un pieteikšanās –  www.hackdigitalsea.lt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Brauc pie kaimiņiem

Mūsu valstī tūrisma industrija atgūstas lēnāk nekā Igaunijā.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses