Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Auto tirgus un reputācija

Pieaugot nepieciešamībai pēc personīgās mobilitātes, cilvēki nereti nonāk krustcelēs – iegādāties jaunu vai mazlietotu automašīnu? Būtisku lomu spēlē ne tikai finansiālā situācija, bet arī patērētāju izpratne par mazlietoto auto tirgu un nozares reputācija. Iegādājoties jaunu auto, pircējam nav šaubu par spēkrata stāvokli, tikmēr mazlietoto auto segmentā teju ikreiz māc bažas, kāpēc iepriekšējais īpašnieks no auto atteicies, vai auto ir nokļuvis avārijā, cietis plūdos u. tml.

Ja paraugāmies uz lietoto auto tirgu pirms pieciem, desmit gadiem, to lielākoties saistīja ar dažāda kaluma spēkratu tirdzniecību autoplačos un "no rokas rokā", taču aizvadīto gadu laikā šajā biznesā sevi spēcīgi pieteikuši arī auto dīleri.

Iemesli, kāpēc automašīnas nonāk otrreizējā tirgū, ir ļoti dažādi. Tas var būt saistīts ar ģimenes paplašināšanos un nepieciešamību pēc lielāka personīgā transportlīdzekļa, dzīvesvietas maiņu un vēlmi pēc jaunāka auto ar modernāku aprīkojumu. Tajā pašā laikā tirgū nonāk arī automašīnas, kuru tehniskais stāvoklis ir apšaubāms, un īpašnieki no tām gluži vienkārši vēlas atbrīvoties. Mēs to dēvējam par "pelēko tirgu", kur negodprātīgi darbojas ne vien auto īpašnieki, bet arī tirgotāji.

"Pelēkais tirgus" turpina bremzēt lietoto auto tirgus izaugsmi un grauj tā reputāciju. Pirms dažiem gadiem nopirkt auto ar sagrozītiem odometra datiem un nezināmu vēsturi varēja ik uz stūra gan no privātpersonām, gan no negodprātīgiem uzņēmumiem. Patlaban situāciju maina fakts, ka pircēji kļuvuši zinošāki un pirms auto iegādes veic padziļinātu izpēti.

Sabiedrības zināšanu attīstībā būtiska nozīme ir bijusi ne vien digitālās pasaules izaugsmei, piedāvājot plašu informāciju par automašīnām un dažādām lamatām, no kurām jāuzmanās, iegādājoties lietotus auto, bet arī dīleriem, kuri nav vairījušies runāt par lietoto auto "pelēkā tirgus" ietekmi un riskiem, kā arī aktīvi stāstījuši par faktoriem, kas jāņem vērā, pērkot lietotu spēkratu.

Dīleru mērķis ir pārdot auto, kas kalpos ilgtermiņā, un, lai to nodrošinātu, pirms auto nonāk otrreizējā tirgū, tam tiek nomainītas nepieciešamās rezerves daļas, izmantojot oriģinālos ražojumus. Nemaz nerunājot par rūpīgu auto tehnisko apskati, pārbaudot atbilstību 130 kritērijiem, pirms auto nonāk otrreizējā pārdošanā. Jāpiebilst, ka pārdošanā nonāk mazlietotas automašīnas ne tikai no Latvijas, bet arī no citām Eiropas valstīm – Vācijas, Zviedrijas, Norvēģijas, Igaunijas, Lietuvas, Luksemburgas un Beļģijas.

Kopumā pastiprināta uzmanība auto tehniskajam stāvoklim ir dīleru prakse, ko novērtē arī patērētāji. Un tieši šis apstāklis ir viens no tiem, kas pagājušo gadu laikā ir palīdzējis kāpināt mazlietotu un lietotu auto tirgus reputāciju, kā arī pircēju uzticēšanos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses