Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +13 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Olu cenu krišanu neprognozē

Aprīlī, salīdzinot ar martu vislielāko cenu pieaugumu piedzīvoja olas, kartupeļi un citrusaugi. Kamēr kartupeļu un citrusaugu cenas nosaka sezonalitāte, olu cenu kritumu Latvijas lielākā olu ražotāja Balticovo komercdirektors Edgars Lesnieks nesola.

Visā Eiropā aprīlī bija jūtams olu cenu pieaugums, ko noteica gan Lieldienu pieprasījums, kas ikgadēji ir divtik liels kā ikdienā, gan šā gada 1. janvārī spēkā stājušās Eiropas Savienības jaunās regulas attiecībā uz putnu labturību, kas lielā mērā ietekmē ražošanas izmaksas.

Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra vadītāja Inguna Gulbe, LNT ziņu dienestam iepriekš norādīja, ka regulas ieviešanai nevajadzētu būt par pamatu cenu kāpumam, jo olu ražotāji jau sen zināja par šādas normas ieviešanas nepieciešamību un jau laikus ir iegādājušies lielākus, regulai atbilstošus, sprostus, kam šā gada sākumā vairs nevajadzētu ietekmēt cenu izmaiņas.

Viņa norādīja, ka to, ka kopumā olu cenu kāpums ir sagaidāms, jo kāpj gan graudu, gan putnu barības, gan degvielas cenas. E. Lesnieks norāda, ka, piemēram graudu cenas būtiski ietekmējušas spekulatīvas darbības, kamēr degvielas tāpat kā visu energoresursu cena aug visā pasaulē.

Viņš gan norāda, ka regulas ieviešana izraisīja lielas izmaiņas olu piedāvājuma un pieprasījuma līknē. Daudzviete Eiropā olu ražotāji slēdza savas rūpnīcas, kas ietekmēja piedāvājuma samazināšanos, kas savukārt sekmēja cenu augšanu.

"Ir grūti prognozēt, vai olu cenas varētu samazināties. Mēs ļoti ceram, ka, samazinoties energoresursu un degvielas cenai, olu ražošanas izmaksas samazināsies. Tāpat nedaudz olu cenu varētu samazināt plānotais PVN samazinājums par 1%," situāciju vērtē Balticovo komercdirektors.

Jau rakstīts, ka aprīlī nozīmīgākais cenu kāpums bijis olām, kartupeļiem, burkāniem un citrusaugļiem, kamēr vietējo gurķu cena samazinājusies par 50%. Olu cenas palielinājušās par 16% sakarā  ar deficītu Eiropā  - no 0,96 latiem par 10 L izmēra olām šī gada martā līdz 1,11 latiem aprīlī.

Aptuveni pirms mēneša Diena.lv jau rakstīja, ka olu cenas augušas visā Eiropā, bet cenas varētu atkal kristies, augot piedāvājumam līdz 2012. gada beigām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses