Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Gašpuitis: Turpinām izvest preces tālākai pārstrādei

Šā gada janvārī – martā eksporta apjoms faktiskajās cenās bija 1.5 miljardi latu, kas ir par 13% vairāk, bet importa apjoms veidoja 1.95 miljardus latu, kas ir par 17.7% vairāk nekā gadu iepriekš, liecina ārējās tirdzniecības statistika.

"Atņemot cenu ietekmi (salīdzināmajās cenās) eksporta un importa apjomu pieaugums bija līdzīgs, attiecīgi 9.6% un 8.8%. Respektīvi eksportējamās produkcijas cenu kāpums, salīdzinājumā ar ievedamo preču cenu izmaiņām, bija stipri pieticīgāks," secina SEB bankas ekonomists Dainis Gašpuitis.

Viņš skaidro, ka pērn importa apjomu salīdzināmajās cenās pieaugums krietni apsteidza eksporta kāpumu, taču to lielā mērā kompensēja labvēlīgā situācija eksporta tirgos, kas atspoguļojās straujākā cenu kāpumā. Rezultātā tirdzniecības deficīts pērnā gada pirmajā ceturksnī bija 330 miljoni latu, iepretim 451 miljoni latu attiecīgajā laika periodā šogad.

"Lielā Latvijas ekonomikas atkarība no importa uztur lielu nestabilitātes risku, kas ik pa laikam atspoguļojas dažādos ekonomikas segmentos. Lai arī no šīs ietekmes izvairīties nav iespējams un vērojot pirmā ceturkšņa IKP datus varētu šķist mazaktuāli, to nepieciešams mazināt," uzskata ekonomists.

D. Gašpuitis norāda, ka ilgtermiņā ārējie procesi saglabās būtisku ietekmi uz ekonomikas attīstību. "Ne velti ES un pārējā Rietumu pasaule lielu uzmanību pievērš energoatkarības mazināšanai. Tādēļ ir nepieciešams turpināt vērtēt ceļus kā mazināt atkarību no importa, īpaši akcentējot lielo energoresursus.

Tāpat, lai saglabātu spēju norēķināties par importu, jāturpina kāpināt eksportējamās produkcijas apjomus, ieskaitot tā vērtību. Lielāko īpatsvaru eksportā joprojām veido starppatēriņa preces - izejvielas un citi materiāli, kas paredzēti tālākai pārstrādei. Pirmajā ceturksnī tās veidoja 55% no visa eksporta apjoma jeb 831 miljonus latu."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ūdens konflikti Eiropā

Sašutumu izsauc Eiropas Komisijas vilcināšanās pieņemt Ūdens iniciatīvu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses