Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Francūži pamet Latvijas atkritumu apsaimniekošanas biznesu

Par 90% Veolia vides serviss kapitāldaļu īpašnieku kļuvis Guntara Kokreviča uzņēmums Vides investīcijas, šodien raksta Dienas bizness.

Nepilna pusgada laikā pēc lēmuma pieņemšanas franču atkritumu apsaimniekošanas gigants Veolia Latvijas tirgu ir pametis.

DB jau pērnā gada nogalē rakstīja, ka šis solis, visticamāk, tiks sperts, jo Veolia mātes koncerns ir sarežģītā finanšu situācijā un tāpēc aiziet no mazāk rentablajiem tirgiem kopumā aptuveni 30 valstīs. Starp šīm valstīm bija arī Baltijas reģions, lai gan pašlaik savas daļas Veolia izdevies pārdot tikai Latvijā.

Par to īpašnieku kļuvis līdzšinējais Veolia vides serviss valdes loceklis Guntars Kokorevičs. Turklāt bez 51% franču uzņēmumam piederējušo kapitāla daļu iegādes, G. Kokorevičs atpircis arī uzņēmuma daļas no SIA Bioinvest, kas savukārt pieder uzņēmumam INPO 3. Līdz ar to pastarpināti ekspolitiķa Andra Šķēles ģimenei piederošās Veolia vides serviss kapitāla daļas tagad sarukušas līdz 10%.

Lai arī pati iegādes darījuma shēma ir gana sarežģīta, tāpat arī netiek atklāta darījuma summa, kas lēšama uz vairākiem miljoniem latu, G. Kokorevičs kategoriski noliedz, ka nebūtu faktiskais Veolia vides serviss 90% īpašnieks un aiz viņa muguras slēptos, piemēram, A. Šķēle.

«Nu, beidziet! Es šādās spekulācijās neiesaistos. Darījums ir pilnīgi skaidrs, tam tika piesaistīts Nordea bankas līdzfinansējums. Turklāt INPO 3 dalība uzņēmumā jau tagad ir ļoti maza. Iespējams, ka pēc zināma laika INPO 3 pilnībā aizies no šī uzņēmuma,» DB sacīja G. Kokorevičs.

Citi atkritumu apsaimniekotāji lēš, ka šāda Veolia vides servisa īpašnieku maiņa liecina par «interesantām kustībām» Latvijas atkritumu apsaimniekošanas tirgū.

Fakts ir, ka arvien vairāk ārzemju kompāniju Latvijas atkritumu operatoru tirgu pamet – pērn no tā aizgāja arī Eko Baltija iesaistītie Islandes investori un tagad, vērojot atkritumu apsaimniekotāju top 4, ārzemnieki ir vien vēl L&T un Ragn – Sells.

«Latvijas atkritumu tirgus ir ļoti mazs, līdz ar to ar salīdzinoši augstām izmaksām, bet vismaz tikpat sarežģīts kā, piemēram, Itālijā. Ir jājautā, vai tiešām vietējie Latvijas spēlētāji ir kļuvuši šajā nozarē tik spēcīgi, jeb šis tirgus daļai Rietumeiropas investoriem vienkārši vairs nav pievilcīgs,» tā L&T direktors Reinis Ceplis.

«Domāju, ka šī tendence skaidri parāda to, ka ārvalstu investori Latvijas politiskai videi un pašvaldībām vairs neuzticas. Diskusijas par iespējamu Rīgas atkritumu tirgus nacionalizāciju ir darījušas savu, ārvalstu investoriem vienkārši zūd ticība,» tā Eko Baltija valdes priekšsēdētājs Māris Simanovičs.

Citās domās ir Latvijas atkritumu saimniecības uzņēmumu asociācijas valdes priekšsēdētājs Jānis Vilgerts: «Lieliski, ja Latvijas vietējie investori nostiprinās šajā tirgū, jo tādējādi gūtie ieņēmumi tiek nevis izvesti uz ārzemēm, bet paliek tepat Latvijā. Apsveicu Guntaru Kokoreviču un novēlu viņam izdošanos».

Veolia vides serviss dibināts 1995. gadā un līdz 2009. gadam darbojās zem nosaukuma Nelsens. 2008. gadā uzņēmuma kontrolpaketi  iegādājās Francijas vides pakalpojumu koncerns Veolia Environnement.

Šobrīd Veolia  nodarbina 150 darbiniekus un nodrošina atkritumu savākšanas un vides pakalpojumus Rīgā, Rīgas rajonā, Jūrmalā un Balvos.  2011. gada decembrī Veolia Environnement paziņoja, ka plāno pārdot daļu savu aktīvu dažādos pasaules reģionos, lai uzlabotu koncerna finanšu situāciju un samazinātu kredītsaistības.

Pirms īpašnieku maiņas Veolia vides serviss īpašnieki ar 51% kontrolpaketi bija Francijas uzņēmums Veolia Proprete un SIA INPO 3 pilnībā piederošā SIA  Bioinvest, kurai piederēja  49%  Veolia vides serviss  daļu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses