Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +15 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Būvniecības izmaksas aug galvenokārt būvnieku algu dēļ

Šā gada martā, salīdzinot ar februāri, būvniecības izmaksas Latvijā palielinājās vidēji par 1,0%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Martā, salīdzinot ar februāri, būvniecības izmaksas Latvijā palielinājās vidēji par 1,0%. Strādnieku darba samaksa pieauga par 6,8%, kas galvenokārt saistīts ar būvniecības apjomu palielināšanos. Mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas samazinājās par 1,1%, bet būvmateriālu cenas – par 0,2%.

Būvniecības izmaksu kopējo līmeni visvairāk ietekmēja transporta objektu būvniecības izmaksu kāpums.

Salīdzinot ar iepriekšējā gada martu, būvniecības izmaksu kopējais līmenis pieauga par 6,4%. Strādnieku darba samaksa palielinājās par 16,4%, mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas – par 13,2%. Savukārt būvmateriālu cenas samazinājās par 0,2%.

Gada laikā lielākā ietekme uz būvniecības izmaksu kopējo līmeni bija transporta objektu un pazemes maģistrālo cauruļvadu būvizmaksu pieaugumam.

2012.gada 1.ceturksnī, salīdzinot ar 2011.gada 1.ceturksni, būvniecības izmaksas palielinājās vidēji par 5,2%. Izmaksas mašīnu un mehānismu uzturēšanai un ekspluatācijai pieauga par 14,8%, bet strādnieku darba samaksa – par 9,0%. Būvmateriālu cenas samazinājās par 0,4%.

2012.gadā datus par būvniecības resursu cenām sniedz ap 180 būvuzņēmumi un 30 tirdzniecības uzņēmumi. Turklāt būvizmaksu indeksa aprēķinos tiek izmantotas būvmateriālu cenas, ko uzņēmumi sniedz rūpniecības ražotāju un importa cenu indeksu aprēķiniem.

Cenu apsekojuma izlasē iekļauti būvuzņēmumi, kam 2011.gadā bija lielākais pašu spēkiem veiktais būvdarbu apjoms. 75 % no apsekotajiem uzņēmumiem pašu spēkiem veikto darbu apjoms pārsniedza 1 miljonus latu gadā, no tiem 21% uzņēmumu darbu apjoms bija virs 5 milj. latu gadā. Tirdzniecības uzņēmumu atlases kritērijs ir to apgrozījuma lielums un specializācija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses