Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Topošie mediķi sekcijas varēs veikt digitāli

Topošie mediķi, kas izvēlējušies augstāko izglītību iegūt Rīgas Stradiņa universitātē (RSU), turpmāk anatomiju apgūs mūsdienīgi un saskaņā ar jaunu izglītības konceptu - plašāk izmantojot moderno tehnoloģiju iespējas. Pagājušajā nedēļā, 17. martā, plašākai sabiedrībai tika prezentētas jaunās Anatomijas un antropoloģijas institūta (Anatomikuma) telpas, kurās studentiem pieejams nu būs arī jauns digitāls disekcijas galds.

Tehnoloģiju ieviešanu studiju procesā līdz ar studiju infrastruktūras modernizēšanu paredz RSU ilgtermiņa attīstības stratēģija. Tās ietvaros pēdējos divos gados, ieguldot vairāk nekā 1,5 miljonus eiro, renovēta Anatomikuma ēka Rīgas centrā, kas ir viena no vecākajām RSU ēkām. Papildus tajā uzstādīts digitāls 3D anatomijas mācību galds jeb disekcijas galds, kas ļauj preparēt abu dzimumu cilvēka ķermeni dabiskajā lielumā elektroniskā formā. Iekārtā ir vairāk nekā 60 000 patoloģiju datubāze, ietverot arī dzīvnieku ķermeņus. Šāds galds ir pirmais, kas uzstādīts kādā Baltijas augstskolā, kas sagatavo jaunos mediķus. Tas ražots ASV bāzētā uzņēmumā Anatomage, izmaksājis ap 100 000 eiro un iegādāts par RSU pašas pelnītiem līdzekļiem.

Kā norāda Anatomijas un antropoloģijas institūta direktore profesore Māra Pilmane, jaunais digitālais anatomijas galds ļaus plašāk iepazīt cilvēka ķermeni un paplašinās anatomijas studiju pieejamību topošajiem veselības aprūpes speciālistiem - gan vietējiem, gan ārvalstu studentiem, kuri atzīst, ka anatomija ir viens no sarežģītākajiem studiju priekšmetiem. Tajā pašā laikā tehnoloģijas studiju procesu nepārņems pilnībā - joprojām tiks saglabāta arī anatomijas apguve uz mirušu cilvēku audiem un speciālajām mulāžām.

Jaunās medicīnas izglītības tehnoloģijas attīstās ļoti strauji, tāpēc universitāte cenšas sekot līdzi pasaules tendencēm, lai nodrošinātu atbilstošas kvalitātes izglītību, saka RSU rektors profesors Jānis Gardovskis. Viņš arī uzsver, ka līdzās jaunajam anatomijas disekcijas galdam augstskola savas ilgtermiņa attīstības stratēģijas ietvaros paplašina e-studiju iespējas un attīsta Zobārstniecības fakultātes preklīniku, kā arī Medicīnas tehnoloģiju centru, kurā studenti, izmantojot mulāžas, mācību lelles un simulatorus, apgūst nepieciešamās zināšanas, iemaņas un prasmes darbam ar pacientu - sākot no vienkāršām manipulācijām un beidzot ar sarežģītām ķirurģiskām operācijām, arī dzemdību pieņemšanu. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses