Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Pēc 30–40 gadiem pensionāri dzīvos un strādās ilgāk

Kamēr X paaudzei, kas dzimusi XX gs. 70. gados, ir svarīgs savs īpašums un droši iekrājumi, tikmēr mileniāļi, kas dzimuši 80. gados un 90. gadu pirmajā pusē, drīzāk izvēlas aizraujošu dzīvi šeit un tagad.

Mūsdienu jaunatne, kas pensionēsies pēc 30–40 gadiem, būs pavisam citādi pensionāri – dzīvos ilgāk un aktīvāk, būs digitāli zinoši, apgūs jaunas profesijas un veidos citādus uzkrāšanas paradumus, izskanēja Luminor bankas rīkotajā tiešsaistes diskusijā Nākotnes pensionāri.

Vērojot demogrāfiju, ir skaidrs, ka nākotnē senioru būs arvien vairāk, bet viņi būs citādi nekā šābrīža pensionāri. "Pateicoties veselīgāka dzīvesveida paradumiem mūža garumā, attīstītai medicīnai, veselības aprūpei un citiem faktoriem, cilvēki dzīvos ilgāk un būs veselīgi un aktīvi arī vecumdienās. Viņi vēlēsies iesaistīties darba tirgū ne tikai tāpēc, lai nopelnītu papildu ienākumus, bet arī lai padarītu savu ikdienu interesantu un piepildītu," paredz socioloģe, LU Sociālo zinātņu fakultātes asociētā profesore Baiba Bela

Ja šodien vienu pensionāru Latvijā uztur teju trīs strādājošie, tad pēc 30 gadiem tie būtu tikai divi. Tas nozīmē, ka pensiju izmaksāšana valstij kļūs izaicinošāka un arvien lielāka loma būs iedzīvotāju pašu ieguldījumiem savā nākotnes pensijā, norāda Anželika Dobrovoļska, Luminor pensiju produktu vadītāja. Viņasprāt, pensionāru reālie ienākumi pēc 30–40 gadiem gan būs lielāki nekā šobrīd, jo lomu spēlēs pensiju 2. un 3. līmeņa atdeve.

Diāna Kurpniece, PricewaterhouseCoopers Biznesa un darījumu konsultāciju nodaļas vecākā konsultante, norāda, ka gados vecāku cilvēku īpatsvars darba tirgū nākotnē tikai augs, darba mūžs kļūs ilgāks. Priekšrocības būs tiem, kas ieguvuši augstāko izglītību, padziļināti specializējušies darba tirgū pieprasītā jomā, kā arī spēj būt elastīgi, mācīties, iegūt jaunas kvalifikācijas. Starp pieprasītākajām profesijām viņa min medicīnas personālu, IT speciālistus un konsultantus ekspertus, kas lielām organizācijām palīdzētu risināt personāla vadības un atlases, juridiskos, finanšu jautājumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses