Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Pasaules Banka veiks pētījumu par debitoru parādu problēmām Latvijā

Pasaules Banka (PB) plāno veikt pētījumu par privātpersonu debitoru parādu informācijas apriti un problemātiku Latvijā. Pētījuma mērķis ir noskaidrot, kā iedzīvotāju iesaistīšana savas kredītvēstures veidošanas procesā un informācijas apmaiņa ietekmē iedzīvotāju maksājumu veikšanas disciplīnu.

PB pētījuma tehnoloģisko platformu nodrošinās Creditinfo Group (CIG) Latvijas birojs - Creditinfo Latvija.

Saskaņā ar Starptautiskās Finanšu korporācijas (IFC) pieredzi pasaulē, iedzīvotāju iesaistīšanas un informācijas aprites uzlabošanas rezultātā iedzīvotāju maksājumu disciplīna pieaug līdz pat 45%. Ņemot vērā Latvijas attīstības līmeni, maksājumu disciplīnas uzlabošanās varētu būt virs 35%. Reālie Latvijas rezultāti būs atkarīgi no uzņēmumu, ar lieliem klientu portfeļiem, līdzdalības pētījumā.

“Pasaules Banka plāno veikt pētījumu, lai saprastu, kā informācijas apritei pievienojot uzlabotu maksājumu informāciju no nefinanšu pakalpojumu sniedzējiem (piemēram, komunālo pakalpojumu uzņēmumiem un mobilo telefonu pakalpojumu sniedzējiem), mainās aizņēmēja uzvedība,” atzīst Pasaules Bankas Finanšu un privātā sektora izpētes komandas vadošā ekonomiste Leora Klappere. “Pētījuma mērķis ir, paplašinot kredītinformācijas apriti, izprast aizņēmēju atmaksas lēmumus un finanšu darbību savstarpējo ietekmi, kas sniedz papildu pievienoto vērtību gan banku sektoram, gan dažādiem pakalpojumu sniedzējiem.”

Pasaules Bankas uzmanības lokā ir iedzīvotāju iesaistes un informācijas aprites risinājumu – kredītbiroju – izveide un ieviešana sabalansētas ekonomiskās attīstības nolūkos jaunattīstības valstīs. Savukārt Latvijā ir unikāla situācija: pie attīstītas ekonomikas, iedzīvotāju iesaistīšana un informācijas aprite starp dažādiem pēcapmaksas pakalpojumu sniedzējiem praktiski nenotiek – pastāv dažādi reģistri ar vairāk un mazāk ticamu informāciju, starp kuriem informācijas apmaiņa praktiski nenotiek, arī iedzīvotājiem ir problemātiski uzzināt, kurā datu bāzē kāda veida un cik patiesa informācija atrodas.

Tāpēc Pasaules Banka Latvijā šobrīd ir uzsākusi pētījuma pirmo posmu. Tā ietvaros visi pakalpojumu sniedzēji, jo īpaši uzņēmumi ar lieliem klientu portfeļiem, tostarp komunālo pakalpojumu, sakaru, finanšu un citu pakalpojumu sniedzēji tiek aicināti piedalīties pētījumā. Dalība pētījumā ir bez maksas.

Saskaņā ar pētījuma norises plānu, otrajā pētījuma posmā pakalpojumu sniedzēji ievietotu informāciju par debitoriem Creditinfo Latvija datu bāzē, kam privātpersonas var piekļūt, izmantojot portālu Mans Creditinfo. Tajā, reģistrējoties, datus par sevi bez maksas var redzēt katra privātpersona pati. Savukārt, lai informāciju par privātpersonas kredītvēsturi saņemtu kāda trešā persona, interesentam ir nepieciešams saņemt privātpersonas atļauju.

“Veidojot tehnoloģisko platformu, kas balstās uz starptautiski aprobētiem kredītinformācijas aprites risinājumiem, pēc īpašas Latvijas pakalpojumu sniedzēju vēlmes speciāli ir izveidots papildu pakalpojums - tā sauktais, labvēlības periods.

Tas nozīmē, ka šajā laikā informāciju par parādu neredz trešās puses: tas ir labvēlības periods, kurā debitors var parādu, vai nu nomaksāt, vai vienoties ar kreditoru par parāda atmaksas termiņiem,” stāsta Creditinfo Latvija valdes loceklis Armīns Kalniņš.

“Cilvēkam pastāv iespējas vienoties ar kreditoru tieši tāpat kā līdz šim. Jaunums ir tas, ka viņš ir lietas kursā par visām sev pierakstītajām saistībām, kas nozīmē ātru kļūdu labošanu, ja tādas ir, un pastāvīgu datu aktualitāti. Savukārt uzņēmumi iegūst aktuālu informāciju ar ļoti augstu ticamības līmeni, kā arī tiem nav nepieciešams tērēt resursus, kas saistīti ar parādu atgādināšanu, pieprasīšanu utt. Tas viss kopā strādā kā ekonomikas pulksteņa mehānisms, kas virza sabalansētu attīstību.”

Creditinfo Latvija izveidots 2009. gadā. Kredītinformācijas apmaiņas sistēmas izveidē investēti vairāk kā 500 000 latu. Uzņēmuma mērķis ir, apkopojot pozitīvo un negatīvo kredītvēstures informāciju, veidot kredītreitingu (scoring), kas savukārt dažādiem pakalpojumu sniedzējiem ļauj izvērtēt riskus un piemērot individuālus līgumu nosacījumus. Šādus informācijas aprites risinājumus pasaulē sauc par kredītbirojiem.

Starptautiskais kredītinformācijas pakalpojumu sniedzējs CIG ir starptautisks kredītbirojs, kas izstrādā un ievieš uz informācijas tehnoloģijām un finanšu zināšanām balstītus risinājumus dažādos Pasaules Bankas, Starptautiskā Valūtas fonda un Starptautiskās Finanšu korporācijas (IFC) projektos visā pasaulē, lielos projektos sadarbojoties arī ar citiem starptautiski atzītiem kredītbirojiem.

CIG pašreiz piedalās Tanzānijas Centrālās bankas kredītinformācijas apmaiņas sistēmas izveidē, kā arī organizējis apmācību programmu banku sistēmas pārstāvjiem Centrālajā Āzijā (Kirgizstānā, Uzbekistānā, Tadžikistānā, Azerbaidžānā), darbojies Ziloņkaula Krasta, Sudānas, Tadžikistānas, Jamaikas u.c. valstu kredītbiroju – informācijas apmaiņas sistēmas – izveidē.

Eiropā CIG ir izveidojis un uztur desmit kredītbirojus Centrālās un Austrumeiropas valstīs. Eiropas Savienībā visi grupas risinājumi tiek realizēti, balstoties uz Eiropas Savienības direktīvu Par personu aizsardzību attiecībā uz personas datu apstrādi un šādu datu brīvu apriti.   

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses