Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Olu cenas ievērojami cēlušās visā Eiropā; paredz kritumu

Bogatiņa ir neliela Polijas pilsētiņa Čehijas pierobežā, kurā jau vairākus mēnešus un īpaši pirms Lieldienām ierodas aizvien vairāk un vairāk tā saucamie veikalu tūristi, kuru galvenais mērķis ir olas, raksta Wall Street Journal.

Līdz ar striktāku vistu labturības noteikumu ieviešanu daudzās Centrāleiropas un Austumeiropas valstīs samazinājies Eiropas Savienības prasībām atbilstošo olu ražotāju skaits, kas savukārt novedis pie cenu palielinājuma un pat olu izsīkuma veikalos. Čehijā šīs pārmaiņas likušas tūkstošiem cilvēku doties uz blakus esošo Poliju un pat Vāciju un Austriju, lai tur iegādātos olas.

Kopumā Austrumeiropā pēdējā mēneša laikā olu cenas ir vairāk kā dubultojušās. Taču Čehijā tās ir pat par  aptuveni 40% dārgākas kā citur reģionā.

Šajā gadā ikgadējais olu pieprasījuma pieaugums apvienojumā ar nekad agrāku nepieredzētu olu piegādes samazinājumu ir īpaši sāpīgs Austrumeiropas iedzīvotājiem, kuru ikdienas tēriņus tieši atvēlēto līdzekļu daudzums pārtikai jau tā aizņem ievērojami lielāku izdevumu daļu.

Kopumā Eiropā olu cenas marta beigās bija par aptuveni 76,5% lielākas kā gadu iepriekš.

Kāda laikraksta intervētā čehiete norāda, ka Rietumu prasība par vistu labturību, nosakot lielāku sprostu lielumu, ko ne visas olu fabrikas spēja atļauties, ir neizprotama, ņemot vērā ka Austrumeiropā tas ietekmē ģimeņu ēšanas paradumus un tiešā veidā atsaucas uz iedzīvotāju makiem un vēderiem. Viņa piekrīt, ka vistas ir pelnījušas labākus dzīves apstākļus, bet tas esot par daudz.

Čehijas Nacionālās bankas pārstāvis Miroslavs Singers gan norāda, ka cenu īpaši uzpūtusi tieši svētku tuvošanās un pēc tiem arī cenas nedaudz atslābšot. Ilgtermiņā cenu kritumu paredz arī tāpēc, ka olu fabrikām attīstoties un pielāgojoties ES prasībām, tiks atjaunoti līdzšinējie ražošanas apjomi.

"Standartu sasniegšana maksā naudu. Eiropa pieprasīja komfortu vistām, bet ne jau rūpnieki vēlas maksāt par tām - patlaban maksā pircēji," situāciju skaidro Polijas lauksaimniecības ministrs Mareks Savickis.

Tas arī ir viens no iemesliem, kāpēc vairākās valstīs ražotāji atlika nepieciešamo uzlabojumu ieviešanu, apzinoties, ka par tām samaksās pircēji. Eiropas Savienība šajā sakarā ierosinājusi lietas pret 14 valstīm, tajā skaitā arī Poliju, Bulgāriju un Latviju, kas nav pakļāvušās pieņemtajām regulām.

Paredzams, ka jau šī gada laikā olu ražošanas apjomi atjaunosies līdzšinējā līmenī, lai arī kopējais gada produkcijas pajoms būs par vidēji 2,5% zemāks, kā 2011. gadā.

Tikmēr iedzīvotāji olas ir spiesti iegādāties par nesamērīgi augstām cenām - Lieldienas prasa savu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses