Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

FM: Budžeta grozījumos deficīts nedrīkst pārsniegt 2,1% no IKP

Finanšu ministrija (FM) vēl apzina ministriju pieprasījumus šā gada valsts budžeta grozījumiem, taču grozījumi būs nelieli, jo budžeta deficīts nedrīkst šogad pārsniegt 2,1% no iekšzemes kopprodukta (IKP).

To biznesa portālam Nozare.lv sacīja FM Komunikācijas nodaļas vadītājs Aleksis Jarockis. Viņš norādīja, ka FM sagatavotais apkopojums tiks iesniegts valdībā, kurai būs jālemj par budžeta grozījumiem.

Jarockis skaidroja, ka par konkrētākiem skaitļiem un budžeta grozījumiem varēs spriest pēc tam, kad būs pārskatīts budžeta makroekonomiskais ietvars. Tas varētu notikt jūnija beigās vai jūlija sākumā.

Makroekonomiskais ietvars tiks pārskatīts, izvērtējot precizētos IKP rādītājus, budžeta ieņēmumu prognozes pēc pievienotās vērtības nodokļa likmes samazināšanas. Kad būs sagatavots jaunais makroekonomiskais ietvars, tiks novērtēta fiskālā telpa un būs redzams, kādus budžeta grozījumus šogad var atļauties, lai budžeta deficīts nepārsniegtu 2,1% no IKP.

Jarockis atzīmēja, ka valstī jānodrošina gudra un ilgtspējīga ekonomiskā izaugsme, neatkārtojot iepriekš pieļautās kļūdas.

Kā atzina Jarockis, vēl ir pāragri vērtēt, kad tiks veikti budžeta grozījumi. Vasaras beigas varētu būt ātrākais iespējamais termiņš.

Finanšu ministrs Andris Vilks (V) iepriekš biznesa portāla Nozare.lv rīkotajā diskusijā atzina, ka šogad būs runa par budžeta izdevumu izmaiņām, ko gan viņš pats personīgi neatbalsta.

Savukārt runājot par ministriju papildu pieprasījumiem 2013.gada budžetā, Jarockis norādīja, ka tie tiks vērtēti budžeta kontekstā - vienlaikus tiks vērtēti gan skolotāju, gan medicīnas darbinieku, gan pārvadātāju un citu pieprasījumi pēc papildu finansējuma. Patlaban ministriju papildu pieprasījumi sasniedz 230 miljonus latu pret šā gada budžeta bāzi.

Kā ziņots, šā gada piecos mēnešos valsts konsolidētā budžeta deficīts bija 53,4 miljoni latu, kas ir par 243,5 miljoniem latu mazāks nekā 2011.gada atbilstošajā periodā, par Valsts kases operatīvajiem datiem informēja FM.

Deficītu valsts konsolidētajā budžetā noteica valsts speciālā budžeta deficīts, izdevumiem pārsniedzot ieņēmumus par 64,1 miljonu latu. Turpretī valsts pamatbudžetā bija izveidojies pārpalikums 10,7 miljonu latu apmērā.

Savukārt maijā pārpalikums izveidojies gan valsts pamatbudžetā, gan valsts speciālajā budžetā, ko pamatā noteica mazāki izdevumi, salīdzinot ar aprīli.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses