Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Fiskālās disciplīnas nostiprināšana neaizliegs krīžu laikā veidot budžetus ar deficītu

Fiskālās disciplīnas nostiprināšana Satversmē un Fiskālās disciplīnas likuma pieņemšana noteiks nepieciešamību viena ekonomiskā cikla laikā izlīdzināt pieņemtos valsts budžetus, padarot tos kopumā sabalansētus, šodien Saeimas Pieprasījumu komisijas sēdē argumentēja Finanšu ministrijas pārstāvji.

Pieprasījumu komisija šodien konceptuāli 1.lasījumā pauda atbalstu Satversmes 66.panta grozījumiem. Astoņi no deputātiem balsoja "par", bet četri bija "pret".

Grozījumi neaizliegs krīžu laikā veidot budžetus ar deficītu, taču paredzēs, ka pēc tiem attiecīgi būs jāveido valsts budžeti ar pārpalikumu, lai ekonomiskā cikla laikā tiktu ievērota sabalansētība.

Pēc Satversmes grozījumiem paredzēts pieņemt Fiskālās disciplīnas likumu, kurā būs sniegtas atbildes, kā šī sistēma strādās. Tajā tiks iestrādāti fiskālās disciplīnas principi, kā arī tiks paredzēta vidēja termiņa budžeta veidošana.

Izmaiņas Satversmē arī paredz, ka Saeima katru gadu pirms saimnieciskā gada sākuma lemj par valsts ienākumu un izdevumu budžetu saskaņā ar vairāku gadu budžeta plānu. Ja Saeima pieņem lēmumu, kas saistīts ar budžetā neparedzētiem izdevumiem, tad lēmumā jāparedz līdzekļi, ar kuriem segt šos izdevumus.

Budžeta projektus Saeimai iesniedz Ministru kabinets (MK), kas kārtos valsts finanšu lietas sabalansēti. Pēc budžeta gada beigšanās MK iesniegs Saeimai apstiprināšanai norēķinus par budžeta izpildīšanu, paredz likumprojekta redakcija.

FM pārstāvji iepriekš skaidroja, ka izmaiņas Satversmē nepieciešamas, lai fiskālās disciplīnas principiem piešķirtu hierarhiski augstāku vietu tiesību sistēmā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses